Η ελληνική κρίση και οι προσπάθειες για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων τέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας με τίτλο «Εδώ Έξω» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι: Σπύρος Πέγκας (Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του ΦΚΘ), Ελίζαμπετ Μαριάνοβιτς Κρόνβαλ και Μάρτα Νταουλιούτε (σκηνοθέτιδες του ντοκιμαντέρ «Τεκμήριο της κρίσης: οδηγός επιβίωσης», που πραγματοποιεί διεθνή πρεμιέρα στο 17ο ΦΝΘ), Θέκλα Μαλάμου (εκπρόσωπος της δράσης «Caravan Project») και Άννα Μαρία Κοσμόγλου (εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος).

Η εκδήλωση άνοιξε με την προβολή του ομώνυμου ντοκιμαντέρ του Θωμά Κιάου, το οποίο παρουσιάζει παραδείγματα 13 οργανισμών που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση». Πρόκειται για ένα έκτακτο πρόγραμμα δωρεών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, ύψους €100 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Νιάρχος την τελευταία τριετία για να παράσχει άμεση ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να συμβάλει στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ιδρυτής-διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. «Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ οδεύει προς την πλήρωσή του. Ήταν μία πολύ καλή χρονιά, με αυξημένο κοινό και με πολύ καλές ταινίες», τόνισε ο κ. Εϊπίδης και πρόσθεσε: «Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι πολύ σημαντική και προσφέρει ελπίδα στην κοινωνία μας. Το ντοκιμαντέρ 'Εδώ Έξω' περιγράφει την πρωτοβουλία αυτή ενάντια στην κρίση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μαστίζει όχι μόνο τη δική μας κοινωνία, αλλά έχει λάβει δραματικές διαστάσεις σε όλο τον κόσμο».

Μετά την προβολή της ταινίας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ Μάγια Τσόκλη. Όπως είπε η κ. Τσόκλη, «από τους πρώτους χώρους που συζητήθηκε η ελληνική κρίση στο ξεκίνημά της ακόμη, ήταν το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Σήμερα θα μιλήσουμε με ανθρώπους που έχουν κάνει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Έπειτα, το λόγο πήραν οι Ελίζαμπετ Μαριάνοβιτς Κρόνβαλ και Μάρτα Νταουλιούτε, σκηνοθέτιδες του ντοκιμαντέρ «Τεκμήριο της κρίσης: οδηγός επιβίωσης», που προβάλλεται στο 17ο ΦΝΘ. Η Μαριάνοβιτς Κρόνβαλ επεσήμανε: «Μας ενδιέφερε να καταλάβουμε τι είναι η ελληνική κρίση. Δεν ήταν αποτέλεσμα μίας φυσικής καταστροφής, αλλά είχε οικονομικά αίτια. Την αφορμή μας έδωσε μία Σουηδή δημοσιογράφος που ζούσε ήδη στην Ελλάδα και με την οποία συνεργαστήκαμε στην ταινία. Επίσης, έναυσμα μάς έδωσε η εικόνα της Ελλάδας όπως παρουσιαζόταν στα σουηδικά ΜΜΕ, με αρνητικό τρόπο κυρίως, ότι δηλαδή οι Σουηδοί φορολογούμενοι πληρώνουν για τις συντάξεις στην Ελλάδα». Με τη σειρά της, η κ. Νταουλιούτε πρόσθεσε: «Τελικά, στην ταινία είδαμε τους παραλληλισμούς ανάμεσα στη Σουηδία και την Ελλάδα. Εντοπίσαμε φαινόμενα που παρουσιάζονται και στις δύο χώρες -αν και σε διαφορετική κλίμακα-, όπως για παράδειγμα η ανεργία. Κυρίως δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε μία 'εξωτική' εικόνα της Ελλάδας, αλλά την πραγματικότητα».
Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι μία σημαντική παράμετρος του έργου του Δήμου. Προσπαθήσαμε να στήσουμε νέες κοινωνικές δομές, μόνιμες, όπως το υπνωτήριο αστέγων, τα συσσίτια που γίνονται και με τη βοήθεια της Εκκλησίας. Επόμενος στόχος είναι να μη μείνουμε μόνο στην καταπολέμηση κρίσης, αλλά να δημιουργήσουμε προοπτικές».

Με τη σειρά της, η Θέκλα Μαλάμου, εκπρόσωπος της δράσης «Caravan Project», που υποστηρίχτηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναφέρθηκε σε αυτή την πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο του «Caravan Project», μία ομάδα από καλλιτέχνες ταξίδεψε σε επτά ελληνικές πόλεις, με δύο κυκλικές μογγολικές σκηνές (yurt) και ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο, καλώντας τον κόσμο από τις ντόπιες κοινωνίες να συμμετάσχει ενεργά σε μία σειρά από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Η κ. Μαλάμου εξήγησε σχετικά: «Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να φέρουμε στο φως ανείπωτες ανθρώπινες ιστορίες. Συγκροτήσαμε μία ομάδα δημιουργών που με όχημα το ντοκιμαντέρ, τη φωτογραφία και την αφήγηση, ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα από τα Πομακοχώρια ως την Κρήτη και τη Μάνη ως το Άγιο Όρος. Ουσιαστικά φτιάξαμε μία κιβωτό ανθρώπινων ιστοριών».

Τη συζήτηση ολοκλήρωσε η Άννα Μαρία Κοσμόγλου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία επισήμανε: «Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσπαθήσαμε να βρούμε δράσεις που να παρέχουν άμεση ανακούφιση ή κοινωνικό όφελος στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, μας απασχόλησε πώς όλο αυτό μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα, να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τον κόσμο, έτσι ώστε οι δράσεις αυτές να βρουν υποστήριξη και μετά το πέρας της δωρεάς μας».