Καταστροφικό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος το φορολογικό χαράτσι 26% για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Το εν λόγω χαράτσι προβλέπεται στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας. 


«Είναι αστείο να μιλάμε για επανεκκίνηση της οικονομίας και την ίδια ώρα να επιβάλλεται ένας πρόσθετος φόρος που θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στις επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως ‘πάσχουν’ από την έλλειψη ρευστότητας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης απόσυρσης της διάταξης του εν λόγω άρθρου. 

«Είναι κατανοητή η αγωνία της κυβέρνησης για τον έλεγχο των συγκεκριμένων συναλλαγών προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγει, την ώρα μάλιστα, που η αγορά έχει παγώσει, η τραπεζική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη, η αβεβαιότητα καθημερινά αυξάνεται, είναι λανθασμένος. Αποτελεί μία νέα φοροεπιδρομή»  σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Οι επιχειρηματίες έχουμε πικρή γνώση από τη μνημειώδη καθυστέρηση επιστροφής των παρακρατουμένων από το Δημόσιο, όπως είναι ο ΦΠΑ. Ένα ακόμη χαράτσι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με χώρες «μη συνεργάσιμες», αλλά και με χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.