Το πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ανακοίνωσε, σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.


Στο πλαίσιο του εορτασμού και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπονται γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2015 και μετάδοση πανηγυρικών προγραμμάτων από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015:

Ομιλίες στα Σχολεία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ, Τράπεζες και Επιχειρήσεις του Δημοσίου.

1.Οι εκδηλώσεις στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν σε ώρα που θα καθορισθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ.Μ. και τις Διευθύνσεις της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

2.Για τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών κ.λ.π. οι ομιλίες θα γίνουν με μέριμνα και ευθύνη των επικεφαλής αυτών.

Ώρα 11.00΄: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τη μαθητιώσα νεολαία παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων των Αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με οργάνωση και ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.

Ώρα 12.30΄: Στέψη ανδριάντων, προτομών και των μνημείων Ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία, παρουσία των Διευθυντών των οικείων σχολείων, με οργάνωση και ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ώρα 14.00΄: Εορταστική εκδήλωση για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Mητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα παραστούν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που στεγάζονται στα κτίρια του Καταστήματος της Περιφέρειας, καθώς και αντιπροσωπείες όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Mητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τους Διευθυντές αυτών με μέριμνα της Διεύθυνσης Διοίκησης.Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015:

Από το πρωί θα ηχούν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες όλων των εκκλησιών, ενώ οι Φιλαρμονικές θα διέλθουν από τις κεντρικές οδούς παιανίζοντας θούρια και εμβατήρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα κίνησης του Γ΄ Σ.Σ.

Ώρα 10.00΄: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Δοξολογία 09.50΄. Θέματα που αφορούν την παράταξη, την απόδοση τιμών, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ώρα 10.45΄: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β.Ε., τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, τον Διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, τους Προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων, τους Προέδρους των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, τους Προέδρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς». Θέματα που αφορούν την παράταξη και απόδοση τιμών, την εγκατάσταση μεγαφωνικής συσκευής, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ώρα 11.15΄: Παρέλαση από αντιπροσωπευτικά τμήματα με εθνικές ενδυμασίες, σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων σε αμαξίδια με Ερυθροσταυρίτισσες, Μακεδονομάχων και στρατιωτικών τμημάτων.

Ώρα 18.30΄: Επίσημος εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών) με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον  Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών, Καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Α.Π.Θ. Ξενοφών Σαχίνη  με θέμα: "Ζωγραφιές" για την Επανάσταση.

Το πρόγραμμα εορτασμού μπορεί να εμπλουτισθεί από τις Δημοτικές Αρχές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τα μέσα που υπάρχουν, με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα που αρμόζει στα εορταζόμενα γεγονότα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές Αρχές και τοπικοί φορείς θα συμβάλουν αποφασιστικά για τον Πανεθνικό και Παλλαϊκό εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά και για την ανάλογη πληρότητα οργάνωσης, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στα εορταζόμενα γεγονότα.