Ένας 19χρονος αλλοδαπός είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνθρωπος που εκβίαζε δυο ανήλικες για να του δώσουν χρήματα, ώστε να μη «σπάσει» τους λογαριασμούς τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης!


Η αστυνομία έφθασε στον εντοπισμό του με την ανάλυση ψηφιακών δεδομένων - ιχνών που διενήργησαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.


Είχε προηγηθεί καταγγελία δύο κοριτσιών, ηλικίας 16 και 17 ετών, σύμφωνα με την οποία, άγνωστος «χάκερ», απέκτησε  κατ΄επανάληψη πρόσβαση σε προσωπικό τους λογαριασμό, που διατηρούν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας προηγουμένως παραβιάσει σχετικούς κωδικούς και δικλείδες ασφαλείας.

Επίσης, ο 19χρονος σε συνομιλία που είχε μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας με ένα από τα θύματα, απαίτησε εκβιαστικά χρηματικό ποσό, απειλώντας ότι σε περίπτωση μη καταβολής του, θα συνέχιζε να παραβιάζει οποιονδήποτε διαδικτυακό λογαριασμό της.

Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι ο 19χρονος χρησιμοποιούσε σύνδεση διαδικτύου γείτονά του, προκειμένου να καλύπτει τα ψηφιακά του ίχνη. 

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 19χρονου, στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού, εντοπίστηκαν  και κατασχέθηκαν δυο λάπτοπ, ένας  εσωτερικός σκληρός δίσκος, ένα «στικάκι» usb, αλλά και ηλεκτρονικά πρόσβασης στους προσωπικούς λογαριασμούς των κοριτσιών.

Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παραβίασης απορρήτου και απόπειρα εκβίασης. Η σχετική δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα κατασχεθέντα πειστήρια θα σταλούν στην  Υποδιεύθυνση  Εγκληματολογικών Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εξέταση.