Συνεχίζεται σε φουλ ρυθμούς το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με ταινίες που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των σινεφίλ. Πλέον βρισκόμαστε στα μισά της διαδρομής, κι απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός για την προμήθεια του εισιτηρίου για τις ταινίες της επιλογής μας. 


Νωρίς σήμερα, μπορείτε να διαλέξετε μια ταινία ενός εκ των δύο δημιουργών στους οποίους το ΦΝΘ πραγματοποιεί αφιέρωμα: Στις 13.00, στον «Παύλο Ζάννα» προβάλλονται τα Ψυχρά κύματα του Αλεξάντρου Σόλομον, ενώ την ίδια ώρα στο Ολύμπιον προβάλλεται Το ημερολόγιο του Κισανγκάνι του Χούμπερτ Ζάουπερ. 

Λίγο αργότερα, στις 15.30 («Σταύρος Τορνές»), μια ακόμη -από τις πολλές, αναπόφευκτα, σε αυτό το φεστιβάλ- ματιά στην οικονομική κρίση, αυτή τη φορά όμως στην Κύπρο: Στο ντοκιμαντέρ A Haircut Story της Δανάης Στυλιανού διαφορετικές ιστορίες αναδύονται μέσα από τη μαύρη τρύπα των τραπεζών. Ενα χρόνο μετά τον Μάρτιο του 2013, όταν η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωζώνη στην οποία εφαρμόστηκε κούρεμα καταθέσεων, ως μέσο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της, μία επιχειρηματίας, μία συνταξιούχος, ένας Γερμανός καταθέτης κι ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. 

Το ντοκιμαντέρ Κάθριν Χέπμπορν – Η απίθανη Κέιτ («Τώνια Μαρκετάκη», 17.30) των Ρίκε Μπρέντελ - Άντρου Ντέιβις είναι ένα πορτρέτο της κατά πολλούς μεγαλύτερης Αμερικανίδας ηθοποιού του 20ού αιώνα, που χειρίστηκε με αυτοπεποίθηση την παγκόσμια εικόνα της και που κέρδισε τέσσερα Όσκαρ σε μια καριέρα 60 χρόνων. Πρόκειται για την πολύπλοκη ιστορία μιας σταρ του σινεμά που στάθηκε αρκετά ευφυής για να «στήσει» τη δημόσια εικόνα της τόσο έξυπνα, που έλαμψε όσο καμία άλλη. 

Στο ζήτημα της ψυχικής υγείας εστιάζει το ντοκιμαντέρ Ψ («Παύλος Ζάννας», 20.00) της Καλλιόπης Λεγάκη που παρουσιάζει εξομολογήσεις από πρόσωπα που δεν διστάζουν να μιλήσουν για τον δικό τους ξεχωριστό κόσμο. Η Λεγάκη συναντά αυτά τα πρόσωπα στις καινούργιες δομές και δίκτυα, που δημιουργήθηκαν στο χώρο της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια, με στόχο να επανεντάξουν όλους αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία, να τους μάθουν να διεκδικούν τις ζωές και τα όνειρά τους.

Το Ποιος άρπαξε τον Τζόνι; («Φρίντα Λιάππα», 20.30) των Ντέιβιντ Μπέιλινσον, Σούκι Χόλι, Μάικλ Γκαλίνσκι επανεξετάζει μια υπόθεση που έμεινε στον πάγο για περισσότερα από τριάντα χρόνια: της υπόθεσης Τζόνι Γκος, ενός αγοριού που μοίραζε εφημερίδες στην Άιοβα, που ήταν και η πρώτη περίπτωση εξαφάνισης παιδιού που δημοσιοποιήθηκε στις χάρτινες συσκευασίες γάλακτος. Η ταινία εστιάζει στη μητέρα του Τζόνι, Νορίν Γκος, και στον ασταμάτητο αγώνα της να μάθει την αλήθεια για το τι συνέβη στον γιο της. 

Τέλος, αργά το βράδυ, στις 23.00, στην αίθουσα «Φρίντα Λιάππα», οι φίλοι της ροκ μουσικής και συγκεκριμένα του θρυλικού συγκροτήματος New Model Army μπορούν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ Μεταξύ σκύλου και λύκου του Ματ Ριντ. Οι New Model Army υπήρξαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της αντεργκράουντ σκηνής για περισσότερα από 25 χρόνια. Η ταινία αυτή αφηγείται την ιστορία του συγκροτήματος και συγκεκριμένα του χαρισματικού κι αντισυμβατικού τραγουδιστή, τραγουδοποιού και ιδρυτή του, Τζάστιν Σάλιβαν.