Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά σήμερα, τιμά φέτος με αφιερώματα δυο κινηματογραφιστές οι οποίοι μέσα από το έργο τους ασκούν έντονη κριτική στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα: τον Αυστριακό Χούμπερτ Ζάουπερ και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον.
Οι δυο σκηνοθέτες θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές. Επίσης, το 17ο ΦΝΘ πραγματοποιεί κι ένα αφιέρωμα στις ανατρεπτικές φωνές του γερμανικού ντοκιμαντέρ.

ΧΟΥΜΠΕΡΤ ΖΑΟΥΠΕΡ

Το όνομά του έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που στηλιτεύει κυρίως την εκμετάλλευση της αφρικανικής ηπείρου από τον δυτικό κόσμο. Οι ταινίες του, γυρισμένες συχνά υπό δύσκολες συνθήκες, δίνουν φωνή στους αδύναμους, αλλά και στους αυτουργούς, προσεγγίζοντάς τους όχι σαν φορείς του κακού, αλλά ως ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σ’ ένα φαύλο σύστημα, αποφεύγοντας έτσι να τους κρίνει.
Στο 17ο ΦΝΘ θα προβληθούν πέντε δημιουργίες του: Το «Ημερολόγιο του Κισανγκάνι», μια καταγραφή της τραγωδίας των κυνηγημένων προσφύγων από τη Ρουάντα, ο «Εφιάλτης του Δαρβίνου», για τις κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες που έχει η εκτροφή της πέρκας του Νείλου στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία, το «Ερχόμαστε εν ειρήνη», για τη σύγχρονη αποικιοκρατία στην Αφρική μέσα από τη διαίρεση του Σουδάν σε δύο χώρες και την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, το «Στο δρόμο με τον Έμιλ», ένα πορτρέτο της ζωής ενός περιοδεύοντος τσίρκου στην Αυστρία, και το «Μόνες με τις ιστορίες μας», για την ενδοοικογενειακή βία ενάντια στις γυναίκες στη Γαλλία.

ΑΛΕΞΑΝΤΡΟΥ ΣΟΛΟΜΟΝ

Τα ντοκιμαντέρ του Αλεξάντρου Σόλομον δεν υπακούουν σε κινηματογραφικά είδη και κανόνες. Με αφετηρία την ιστορία, την πολιτική και την κοινωνία της Ρουμανίας, ανιχνεύουν το παρελθόν για να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον, με τρόπο μοντέρνο, άμεσο και αντικειμενικό, αναμειγνύοντας τα κινηματογραφικά είδη και καταφεύγοντας σε εικαστικές και πειραματικές τεχνικές: Στη «Μεγάλη κομμουνιστική ληστεία», ανακατασκευάζει την πραγματική περίπτωση μια ληστείας για να δείξει πώς αυτή μετατράπηκε σε προπαγάνδα. Στην «Κλάρα Μπ.» χτίζει, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, τη φανταστική ζωή μιας ξεχωριστής για την εποχή της γυναίκας φωτογράφου. Στα «Ψυχρά κύματα» μιλά για την προπαγάνδα και το ρόλο που διαδραμάτισε στη ρουμανική κοινωνία ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ευρώπης (Radio Free Europe) στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του ’50. Στους «Σοφέρ της Αποκάλυψης» σχολιάζει τις συνέπειες του καταναλωτισμού μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής στέρησης ενώ στο «Καπιταλισμός: η βελτιωμένη μας συνταγή» εντοπίζει στο καθεστώς Τσαουσέσκου τις ρίζες της σημερινής διαφθοράς στη Ρουμανία

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Ένα γοητευτικό μωσαϊκό εικόνων της ανθρώπινης πραγματικότητας προτείνουν οι οκτώ ταινίες του αφιερώματος «Ανατρεπτικές Φωνές του Γερμανικού Ντοκιμαντέρ» που πραγματοποιεί το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Οι δημιουργοί υπερβαίνουν γεωγραφικά σύνορα και αγγίζουν ιστορίες παγκόσμιας απήχησης, τολμώντας σε επίπεδο περιεχομένου και καλλιτεχνικής έκφρασης. Κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, πορτρέτα γνωστών προσωπικοτήτων, αλλά και προσωπικές αφηγήσεις που εκπλήσσουν, αναδεικνύουν ένα σύνολο από κινηματογραφικές φωνές με ανατρεπτική διάθεση.