Μετά από ένα πολύ έντονο και με πολύ κόσμο στις αίθουσες Σαββατοκύριακο, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προσφέρει και σήμερα, Δευτέρα, πλήθος επιλογών για τους φίλους του.

Στο σημερινό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε ντοκιμαντέρ που αφορούν γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας και αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ιστορίας αλλά και ιδιαίτερες προσωπικές ιστορίες που είτε ξεχωρίζουν από το σύνολο ως μονάδες, είτε χρησιμοποιούν μεμονωμένα παραδείγματα ως όχημα για μια διείσδυση στον άγνωστο κόσμο μικρότερων κοινοτήτων ή μειονοτήτων.
 
Απ' την ενότητα «Η Καταγραφή της Μνήμης», προβάλλεται σήμερα στις 16.00 στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» το ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας το ταξίδι της Σίρα: Μια ελληνοεβραϊκή οδύσσεια»: Περισσότεροι από 60 χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά αυτή η τραγική ιστορία παραμένει σχετικώς άγνωστη. Οι σκηνοθέτιδες Κάρολ Γκόρντον και Νάταλι Κάνινχαμ εξερευνούν την ιστορία των πάλαι ποτέ ακμαίων κοινοτήτων των Εβραίων στην Ελλάδα και των σημερινών κοινοτήτων που είναι αποφασισμένες να επιβιώσουν. 
 
 

Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές ιστορίες και διαδρομές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ταινία «Σχετικά με τη Σούζαν Σόνταγκ» της Νάνσι Κέιτς («Τζον Κασαβέτης», 20.00). Παθιασμένη και γοητευτικά ευθαρσής σ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Σούζαν Σόνταγκ εξελίχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές λογοτεχνικές, πολιτικές και φεμινιστικές φιγούρες της γενιάς της. Το ντοκιμαντέρ διερευνά τη ζωή της Σόνταγκ μέσα από αρχειακό υλικό, εξιστορήσεις φίλων, συγγενών, συναδέλφων, εραστών και ερωμένων. 
 
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι επιλογές σήμερα την ενότητα του φεστιβάλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο «Αυτοί που νιώθουν τη φωτιά να καίει» του Μόρχαν Κνίμπε («Σταύρος Τορνές», 20.30) καταγράφεται η απελπιστική κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στην άκρη της Ευρώπης. Καθώς μια ομάδα προσφύγων προσπαθεί να μπει παράνομα στην Ευρώπη πάνω σε μια βάρκα, μια καταιγίδα ξεσπά ξαφνικά και ακολουθεί πανδαιμόνιο όταν ένας γέρος άνδρας πέφτει στη θάλασσα. 

Το ντοκιμαντέρ «Ένας τόπος για όλους» των Άγγελου Ράλλη - Χανς Ούλριχ Γκεσλ («Φρίντα Λιάππα», 23.00) εξερευνά την ανθρωπογεωγραφία ενός χωριού της Ρουάντας, δύο δεκαετίες μετά τη γενοκτονία. Είκοσι χρόνια αργότερα, επιζώντες και δολοφόνοι ζουν ξανά ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ μια νέα γενιά έχει μεγαλώσει μέσα από μια εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης. 

 
Οι «Μετέωροι» των Ματέο Καλόρε - Γκούσταφ Χόφερ («Παύλος Ζάννας», 19.45) μάς μεταφέρουν στα Κέντρα Αναγνώρισης και Αποπομπής της Ιταλίας όπου κρατούνται μετανάστες περιμένοντας από την ιταλική γραφειοκρατία να αποφανθεί για την τύχη τους. 





Μαζί, θα προβληθούν και τα «Πορτρέτα μιας αναζήτησης» της Αλίσια Καλδερόν Τόρες: Στον μεξικανικό πόλεμο των ναρκωτικών, χιλιάδες μητέρες αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους. Οι ιστορίες της Νατιβιδάδ, της Γουαδαλούπε και της Μαργαρίτα πλέκονται η μία με την άλλη για να καταδείξουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι μητέρες αυτές αντιμετωπίζουν την αναζήτηση και την ανησυχία: η μία στρέφεται στο FBI, η άλλη αποσπά την προσωπική υπόσχεση του προέδρου της χώρας, ενώ η τρίτη προσπαθεί να επιστρέψει στη ρουτίνα της, προκειμένου να σώσει τον εγγονό της.