Από τις 11 το πρωί ξεκίνησαν ήδη οι προβολές της σημερινής, δεύτερης ημέρας του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια πληθώρα επιλογών στους φίλους των ταινιών τεκμηρίωσης.


Σήμερα Σάββατο, λοιπόν, πέρα από τις γεμάτες οικολογικές και πολιτικοκοινωνικές ανησυχίες ταινίες των Ζάουπερ και Σόλομον, που προβάλλονται στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί το φεστιβάλ στους δύο αυτούς δημιουργούς, και πέραν της επαναπροβολής («Σταύρος Τορνές, 20.30) της «Επιχείρησης χιπ χοπ», της ταινίας που προβλήθηκε κατά την τελετή έναρξης,  ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Στις 17.45 δύο δημιουργίες, που θα προβληθούν μαζί στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη», αναδεικνύουν δραματικες πτυχές της ελληνικής ιστορίας. Τα «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (φωτ.), των Ανιές Σκλάβου – Στέλιου Τατάκη, μας πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν, στον Ιούνιο του 1914: ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ, που διενεργούσε ανασκαφές στην περιοχή, με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να σώσει και να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Μαζί θα προβληθεί και η «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά – «Ολοκαύτωμα» από Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής» του Τάσου Μπιρσίμ, ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, σχετικά με τις θηριωδίες και βαρβαρότητες, των Γερμανών ναζί, σε βάρος κατοίκων σε χωριά στο Ρέθυμνο, στη Nότια Κρήτη, στη διάρκεια της κατοχής.


Στις 19.45, στο Ολύμπιον, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Η αρχαιολόγος», το οποίο παρουσιάζει την προσπάθεια της Γεωργίας Καραμήτρου, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, να σώσει ό,τι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στο βυθό μιας τεχνητής λίμνης.

Στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων της Αττικής, της Αργολίδας και της Ηλείας μας μεταφέρει η Μαρίνα Δανέζη με το «Sam Roma – Είμαστε Τσιγγάνοι» («Τώνια Μαρκετάκη», 20.00). Μαζί, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» της Λώρα Μαραγκουδάκη, μια χιουμοριστική και εις βάθος ματιά στην επί δεκαετίες αποδεκτή «παράδοση» της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά και στα μέτωπα συγκρούσεων όχι μόνο μεταξύ λαθροθήρων και τρυγονιών, αλλά και μεταξύ των κατοίκων.

Τέλος, για τους φίλους της ελληνικής ροκ σκηνής (και όχι μόνο), στις 22.30, στην «Τώνια Μαρκετάκη», θα προβληθεί το «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο» του Μιχάλη Καφαντάρη, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας της δεκαετίας του ’80 (punk, post punk, new wave). Μέσα από συνεντεύξεις μελών των συγκροτημάτων του ’80 και ατόμων που εμπλέκονταν στις μουσικές-κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και μέσω της ιστορίας μιας γυναίκας που ψάχνει να βρει το χαμένο οικογενειακό της παρελθόν, αποτυπώνεται το κυρίαρχο συναίσθημα μιας εποχής (που πέρασε αλλά μοιάζει να είναι ακόμα παρούσα) όσο και κάποιων ανθρώπων που «γεννήθηκαν για να χάσουν, όχι για να διαπραγματεύονται».