Στην προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και στις οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία (100 δόσεις) αφορούν τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση,
μετά την έγκριση των ελληνικών προτάσεων από το Eurogroup, με την οποία εγκρίθηκε η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της α' κατοικίας, πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι το όριο εισοδήματος θα είναι στις 30.000 ευρώ και θα προβλέπεται ότι:

Όποιος λαμβάνει πάνω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να δίνει το 20% του εισοδήματος σε 12 δόσεις τον χρόνο, δηλαδή να καταβάλει τουλάχιστον 6.000 ευρώ ετησίως ή 500 ευρώ το μήνα.
Όποιος λαμβάνει κάτω από 30.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα πρέπει να δίνει το 10% του εισοδήματος σε 12 δόσεις τον χρόνο.
Στο νομοσχέδιο αναμένεται να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για πάγωμα αποπληρωμής δόσεων για όποιον είναι άνεργος και δεν έχει εισοδήματα.

Οι 100 δόσεις

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, η αρμόδια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη προχωρεί την όλη διαδικασία με ταχείς ρυθμούς, με στόχο να κατατεθεί ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά σε αυτό για να υπάρξουν έσοδα.

Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα έρθει αργότερα μέσα στο 2015, καθώς απαιτούνται η δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα και τα 3 δισ. από το ΤΧΣ, θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από την ΕΚΤ και την Κομισιόν καθώς και αίτηση στο ΤΧΣ για τη διάθεση των χρημάτων αυτών με το επιχείρημα ότι χρειάζονται για τη στήριξη των τραπεζών.