Την ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.


Επίσης, υπεραμύνθηκε της δικής του πολιτικής, ασκώντας κριτική στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης.

«Τα όσα λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι είτε προετοιμασία ρήξης με την ΕΕ, είτε προετοιμασία κωλοτούμπας» είπε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Αν η κυβέρνηση επιλέξει συνέχιση της δικής μας πολιτικής με τον δικό της τρόπο θα τη στηρίξουμε. Αν πάλι εφαρμόσει αυτά που υποσχέθηκε θα έρθουν πολύ δύσκολες ημέρες για τον τόπο. Έχουμε προειδοποιήσει και οι προειδοποιήσεις μας ισχύουν στο ακέραιο». «Αν η κυβέρνηση επιλέξει να πάει στα βράχια, τότε θα είμαστε απέναντί της. Αν επιχειρήσουν να ξηλώσουν προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα είμαστε, επίσης, απέναντι» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις χθεσινές εξελίξεις, λέγοντας ότι η κίνηση της ΕΚΤ δημιουργεί ανησυχία, καθώς ο κ. Σουλτς είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεωκοπία αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και συμπλήρωσε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της πρόσφατης Ιστορίας. «Είμαστε πάντα κόμμα εθνικής ευθύνης. Από τη θέση της αντιπολίτευσης θα στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό και θα στηλιτεύουμε ό,τι είναι λάθος. Δεν θα διστάσουμε ούτε να ψηφίσουμε κάτι σωστό, ούτε να καταψηφίσουμε κάτι λάθος» σημείωσε.
  
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό του αποτελέσματος σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε: «Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, αλλά στάθηκε όρθια και δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, υπέστη μικρή μείωση σε σχέση με το 2012. Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύομισι χρόνια έχασε 31% της δύναμής του». Επίσης, υπερασπίστηκε την προεκλογική τακτική του λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού Σώματος ψήφισε αντιμνημονιακά». Πρόσθεσε: «Γι αυτό χάναμε ψήφους προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει κάνει καμία στροφή προς το Κέντρο». Προσδιόρισε, δε, την ταυτότητα της ΝΔ τονίζοντας ότι στο μέλλον η επιλογή είναι να κινηθεί κεντροδεξιά στα εθνικά θέματα και στα θέματα ασφάλειας και με φιλελεύθερους τόνους στα οικονομικά. «Δεν υλοποιήσαμε όλες μας τις εξαγγελίες αλλά ούτε και εξαντλήσαμε την τετραετία, ωστόσο, πετύχαμε τα περισσότερα» υπογράμμισε.
  
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, νέος γραμματέας του κόμματος εξελέγη ο Γιάννης Πλακιωτάκης.