Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών
με τους θεσμούς, κατέθεσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.



Με φόντο τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το κείμενο εάν έρθει στη Βουλή. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «μεγάλο κομμάτι του mail Βαρουφάκη είναι copy paste από το καταραμένο μνημόνιο», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι επίκειται 3ο μνημόνιο.


Σε μία ηχηρή παρέμβαση κατά της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων προχώρησε ο Γ.Μηλιός. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συμφωνία «περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά» και «αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος», μιλά για υποχώρηση της κυβέρνησης, αφήνει αιχμές κατά του Γ.Βαρουφάκη και ζητεί «την έφοδο προς τα εμπρός με όχημα την αλήθεια».


Στο «πάγωμα» της διαδικασίας της κινητικότητας και της έκδοσης από το ΑΣΕΠ πινάκων διάθεσης προσωπικού προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με ανακοίνωση του Γιώργου Κατρούγκαλου. Αυτό που αναμένεται είναι το νομοσχέδιο που έχει προαναγγείλει ο κ. Κατρούγκαλος για ανάκληση απολύσεων, αλλά και επάνοδο στο δημόσιο όσων βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και μία «μίνι» κινητικότητα.


Για τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους, μίλησε ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος, αναφερόμενος στην «ενδεικτική ψηφοφορία» που διεξήχθη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.


Την ανάγκη «να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.


Τη δέσμευσή του για μια νέα προσέγγιση της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και την υποστήριξή του προς τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου Infocom Mobile World 2015.


Έκκληση στην κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να υλοποιήσει το συντομότερο δυνατόν την πρόσφατα συναφθείσα συμφωνία απηύθυνε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε πως η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ξεκαθάρισε ωστόσο πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό παρά τους κλυδωνισμούς.


Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%, σύμφωνα με τη Εurostat. Αντίθετα, στην επίσης μνημονιακή Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 19%, ενω στην Ιρλανδία παρέμεινε αμέταβλητος στα 1.462 ευρώ! Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από τον αντίστοιχο σε δέκα κράτη-μέλη που εμφανίζουν ελάχιστο μισθό κάτω από τα 500 ευρώ.


Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής του αυξημένου κατώτατου μισθού των 751 ευρώ εντός του 2016 θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο -  μαμούθ του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο θα επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο προ των μνημονίων νομοθετικό καθεστώς.


Καταθέσεις πάνω από 850 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, αφότου η κυβέρνηση εξασφάλισε τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης από τους εταίρους, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters υψηλόβαθμος έλληνας τραπεζίτης.


Τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για τη διαχείριση προβληματικών στεγαστικών δανείων, την ενεργή ανάμειξη των τραπεζών σε διοικητικές αποφάσεις εταιρειών με προβληματικά δάνεια, αλλά και την αξιοποίηση του Κώδικας Δεοντολογίας προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση.


Ερώτηση προς στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με τις δηλώσεις του περί της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού, αλλά και δημοσιεύματα που φέρουν τη γερμανική κυβέρνηση να αξιώνει την πλήρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.


Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου για τους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος προγράμματος κατέθεσε σήμερα Πέμπτη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.


Πρόβλημα ρευστότητας παραδέχεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ωστόσο ότι το ζήτημα θα λυθεί, μέσω των μέτρων που λαμβάνονται. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σημείωσε, πάντως, πως ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα σε ό,τι αφορά την κάλυψη υποχρεώσεων (ΔΝΤ, τόκοι, έντοκα γραμμάτια) στα τέλη Μαρτίου, θα ζητηθεί παράταση. «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός για 400 εκατ. ευρώ» τόνισε. Τι είπε για τους φόρους του 2015.


Aνάσα ρευστότητας που θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα και θα καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες αποτελούν τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο. Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος που συγκαλείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα εγκρίνει τη διάθεση καθαρών κερδών 654,5 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 641,2 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρισμα που θα λάβει το Δημόσιο. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα 50 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.


Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαρακτηρίζοντας «διαφημιστική απάτη» τα περί «σκληρής» διαπραγμάτευσης και τόνισε ότι στο τέλος Ιουνίου θα έρθει νέο μνημόνιο. Υπογράμμισε ότι ο όρος «Αριστερά» έχει γίνει πλέον «λάστιχο» και ζητά από το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ αύριο, Παρασκευή στο Σύνταγμα.


Στη συνεδρίαση γερμανών βουλευτών εν όψει της ψηφοφορίας στο Βερολίνο για την ελληνική παράταση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε, σύμφωνα με αναφορές συμμετεχόντων, ότι η Αθήνα «δοκιμάζει την ευρωπαϊκή αλληλευγγύη» με τις αναφορές της για κούρεμα, λέγοντας πως η παράταση μπορεί να ανακληθεί εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η γερμανική Βουλή αναμένεται να υπερψηφίσει με ισχυρή πλειοψηφία την παράταση, με περίπου 22 βουλευτές να εμφανίζονται πρόθυμοι για ανταρσία «εκ του ασφαλούς».


Τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων όπως διαμορφώθηκε μετά τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, δέχθηκε σήμερα, Πέμπτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου προκάλεσε η μη καταβολή των αναδρομικών σε αριθμό αποστράτων αξιωματικών με την καταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου.



Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους του συμπλέγματος των Φούρνων, καθώς και πάνω από το Αγαθονήσι.