Του Κώστα Μπούρη *

Έπρεπε να έρθει ο Βαρουφάκης από τις ΗΠΑ για να ακουστεί μια τεκμηριωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ! Ήρθε ο άνθρωπος από το Τέξας και μας είπε ότι αν δεν πετύχουν


οι ευχολογικές προστάσεις Τσίπρα για τη διευθέτηση του χρέους, τότε θα επέλθει …θάνατος! Και τότε ο κύριος Βαρουφάκης, θα επιστρέψει στην εργασία του, στην έδρα οικονομικών που κατέχει στο Πανεπιστήμιου του Τέξας! Εκείνος θα έχει δουλειά, αλλά εμείς;

Εμείς θα είμαστε καλά! Οι τράπεζες θα έχουν ρευστό, λόγω της ΕΚΤ, αλλά το κράτος δεν θα έχει για να πληρώσει συντάξεις ή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ας πούμε. Βέβαια μπορεί να τρομάξουν οι εταίροι μας, να κάνουν πίσω και να μας διευκολύνουν ακολουθώντας τη μαγική οικονομική συνταγή Βαρουφάκη, βγάζω τόσα …πληρώνω τόσα. Φαντάζομαι θα συναινέσει η Πορτογαλία και άλλες πιο φτωχές χώρες από τη δική μας, που μας δάνεισαν ! Μπορεί να συναινέσει η Ιταλία, που από μόνη της και χωρίς ευρωπαϊκή επιτήρηση εκτελεί μνημόνιο. Μπορεί η Ισπανία που κάνει το ίδιο, ίσως η Γαλλια! Αλλά σίγουρα θα συναινέσει η Ιρλανδία, ο λαός της οποία στερήθηκε τα πάντα για δύο χρόνια, για να είναι τώρα καθαροί και τακτοποιημένοι. Όλοι αυτοί θα χαρούνε με την πρόταση μας και θα μας δώσουν και την ευλογία τους μαζί με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ονειρεύεται ο αμερικανοθραμμένος Βαρουφάκης!

Αλλά τι μας νοιάζει εμάς αν δεν πληρωθούν οι δημόσιοι και οι συνταξιούχοι; Στον ιδιωτικό τομέα είμαστε, οι τράπεζες θα έχουν λεφτά να δανείζουν ιδιώτες και όλα καλά για εμάς τους ιδιώτες!

Ίσως αυτή είναι η λύση ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, δηλαδή το μοντέλο της πολιτείας της Νέας Υόρκης! Ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν τι έγινε τότε πριν από μια περίπου 20ετία; Έγινε κάτι που λίγοι το πήραν χαμπάρι στην Ελλάδα: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, πτώχευσε! Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τότε ανέλαβε να πληρώνει τα έξοδα για την ασφάλεια, δηλαδή αστυνομικούς και πυροσβέστες, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρωνόταν όποτε είχε η πολιτεία! Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η FED, στήριξε τις τράπεζες και η οικονομική ζωή στο «μεγάλο μήλο» συνεχίστηκε κανονικά, μέχρι που μετά από χρόνια η πολιτεία βγήκε από την πτώχευση!

Και επειδή όλοι λένε, τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι Ευρωπαίοι, ότι δεν πρόκειται να φύγουμε από την Ε.Ε. και ούτε από ευρώ, πιθανολογώ ότι το μοντέλο που προωθεί ο επιφανής αμερικανοθρεμένος οικονομολόγος Βαρουφακης, είναι ένα αντίγραφο της κατάστασης που επικράτησε στη πολιτεία της Νέας Υόρκης! Και όλα καλά!

Αλλά δυστυχώς πολλοί από εμάς, βλέπουμε τη πολιτική ως το απόλυτο συμφέρον της τσέπης μας, αγνοώντας το κοινωνικό σύνολο και συμπεριφερόμαστε ως οπαδοί ομάδων! Για παράδειγμα, νομίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι θα πάρουν πίσω τα κομμένα. Το ίδιο νομίζουν και οι συνταξιούχοι. Το ερώτημα είναι όμως απλό, που θα τα βρει τα λεφτά η κυβέρνηση του κύριου Τσίπρα; Σε αυτό το ερώτημα ο ίδιος και τα στελέχη του απαντούν με …ευχολόγια και ελπίδες, ότι θα πάρουν πίσω τα κλεμμένα!

Ίσως αυτή είναι η λύτρωση για τη χώρα μας! Κάποτε λέγαμε –κακώς βέβαια- ότι με το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων κινούνταν η αγορά. Λέγαμε χωρίς να υπολογίζουμε από ποιους πληρωνόταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που με το δώρο και τους μισθούς τους, επέστρεφαν ουσιαστικά μέρος των φόρων των ιδιωτών, αγοράζοντας αγαθά. Η παραγωγή ελάχιστη και μειούμενη ενώ νέο χρήμα δεν έπεφτε στην αγορά και έτσι ο φαύλος κύκλος οδήγησε στην πτώχευση!

Επομένως ίσως είναι εξυγιαντικό για την οικονομία να μην πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού το κράτος δεν θα έχει χρήματα να τους πληρώσει. Κίνδυνος για τη χωρά δεν πρόκειται να υπάρξει, αφού σύμφωνα με το μοντέλο της Νέας Υόρκης, η Κομισιόν θα εγγυηθεί τους μισθούς των σωμάτων ασφαλείας του στρατού και κάποιων ζωτικών για τη λειτουργία του κράτους υπηρεσιών.

Συγχωρέστε με, αλλά η δήλωση του επιφανούς οικονομολόγου Βαρουφάκη συγκρινόμενη με την αμερικάνικη παιδεία του, το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και τις δεσμεύσεις όλων των εταίρων μας ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την Ε.Ε. και το νόμισμα, αυτό το συμπέρασμα μου βγάζει!


* Ο Κώστας Μπούρης είναι δημοσιογράφος