Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΗΣ


Τον χάρο με τα μάτια του είδε ένας ηλικιωμένος άνδρας την ώρα που βάδιζε αμέριμνος στο Κόδρα στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όταν δέχθηκε επίθεση δεκάδων άγριων σκυλιών!


Τα ζώα είχαν ξεφύγει από τις πρόχειρες εγκαταστάσεις φιλόζωων, που λειτουργούν παράνομα στο πρώην στρατόπεδο, με την ανοχή του Δήμου Καλαμαριάς και του ΣΥΠΑΖΑΘ.

Ο 75χρονος άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στο νοσοκομείο, αφού είχε χάσει πολύ αίμα από τα δαγκώματα των άγριων σκυλιών. (Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο που τράβηξε ο φακός του SN).




Όλα άρχισαν σήμερα, περίπου στις 10 το πρωί, όταν ο 75χρονος περιπατούσε περίπου στο κέντρο της έκτασης των 500 περίπου στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου, δίπλα ακριβώς από τον χώρο όπου φιλόζωοι με την ανοχή του Δήμου Καλαμαριάς και του ΣΥΠΑΖΑΘ κρατούν και περιθάλπουν περισσότερα από 40 σκυλιά, όπως αναφέρουν στο SN κάτοικοι της περιοχής. Ο ηλικιωμένος δεν αντιλήφθηκε ότι για άγνωστο λόγο τα δεκάδες σκυλιά βρισκόταν διάσπαρτα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

«Ξαφνικά τον είδαμε από μακριά να τον κυκλώνουν καμιά 30αρια σκυλιά» λέει ένας κάτοικος της περιοχής «Εμείς βρισκόμασταν πίσω από το κλιμάκιο του ΝΑΤΟ, καμιά 500αριά μέτρα μακριά. Ξαφνικά βλέπουμε τα σκυλιά ορμάνε στο άνθρωπο και τον βλέπουμε να πέφτει κάτω. Αμέσως μπήκαμε στα αυτοκίνητα και τρέξαμε προς το μέρος του».

Οι δύο άνδρες, κατάφεραν με τα αυτοκίνητα να διώξουν τα σκυλιά και να σώσουν τον άτυχο ηλικιωμένο από τα δόντια της άγριας αγέλης σκύλων. Ωστόσο ο 75χρονος είχε δεχθεί πολλές δαγκωνιές σε όλο του το σώμα και αιμορραγούσε.

«Ειδοποιήσαμε το ΕΚΑΒ και την αστυνομία» εξηγεί ένας άλλος κάτοικος της περιοχής «Το αίμα έτρεχε ποτάμι. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο προσπαθήσαμε να σταματήσουμε την αιμορραγία, αλλά το αίμα δεν σταματούσε. Ξαφνικά τον είδαμε τον άνθρωπο να χάνει τις αισθήσεις του, προσπαθήσαμε να τον συνεφέρουμε»

Πρώτα στο χώρο έφθασε ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης, ενώ οι κάτοικοι ειδοποίησαν τη σύζυγο του ηλικιωμένου και σε μερικά λεπτά έφθασαν εκεί τα τρία του παιδιά. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι περίοικοι, η κατάσταση του 75χρονου συνεχώς επιδεινωνόταν, ενώ έχανε πολύ αίμα.

Για καλή τους τύχη τα άγρια σκυλιά δεν πλησίασαν στον χώρο.


Λίγη ώρα αργότερα έφθασε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με τους διασώστες να προσπαθούν να περιορίσουν την αιμορραγία. Ο άτυχος 75χρονος μεταφέρθηκε μισολιπόθυμος στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Συνεχόμενες επιθέσεις των άγριων ζώων σε ανθρώπους

Όπως καταγγέλλουν στο SN οι κάτοικοι της περιοχής, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επιθέσεις των άγριων σκυλιών σε ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο πρώην μπασκετμπολίστας του Άρη, Δοξάκης.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η κατάσταση τελευταία έχει επιδεινωθεί και καταγγέλλουν για αδιαφορία τον Δήμο Καλαμαριάς και τον ΣΥΠΑΖΘ. Τα αδέσποτα σκυλιά κρατούνται σε πρόχειρες εγκαταστάσεις με την ανοχή του Δήμου και του ΣΥΠΑΖΑΘ, έχουν σχηματίσει αγέλη και πολλές φορές βγαίνουν έξω από το πρόχειρο κυνοκομείο και ορμούν σε όποιον άτυχο τύχει να περπατάει ή να αθλείται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι χρονίζει η κατασκευή σύγχρονου κυνοκομείου από τον ΣΥΠΑΖΑΘ, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να φιλοξενούνται σε τριτοκοσμικές πρόχειρες εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να βγαίνουν από την υποτυπώδη περίφραξη και επιτίθενται σε όποιον άτυχο βρούνε μπροστά τους.

«Τι περιμένει ο δήμος, να χαθεί ανθρώπινη ζωή» λέει αγανακτισμένος ένας από τους περιοίκους που έσωσαν τον 75χρονο «Αν δεν ερχόταν το ασθενοφόρο θα τον χάναμε τον άνθρωπο. Αν δεν ήμασταν εμείς να τον βλέπαμε τι θα γινόταν; Θα τον σκότωναν οι σκύλοι. Αιμορραγούσε και σχεδόν έχασε τις αισθήσεις του! Αν δεν γίνει κάτι θα θρηνήσουμε άνθρωπο».

Για το θέμα έχουν υποβληθεί μηνύσεις, από τα θύματα των άγριων σκυλιών, ενώ διενεργείται και έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς.