Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.


Με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Snap election in Greece reignites fears for eurozone», το οποίο υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), υπογραμμίζεται ότι τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%. 

Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.