Πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς που αναρωτήθηκαν ποιος ήταν αυτός που... άπλωσε μπουγάδα στις οδούς Μητροπολίτου Ιωσήφ και Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης. Η απάντηση είναι: Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


Ο Σύλλογος, σε συνεργασία με τις δυο Σχολές Καλών Τεχνών, της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας, και πιο συγκεκριμένα το τρίτο εργαστήριο ζωγραφικής Θεσσαλονίκης με συντονιστή τον Γιώργο Τσακίρη και το τρίτο εργαστήριο ζωγραφικής της Φλώρινας με συντονιστή τον Χάρη Κοντοσφύρη, το εργαστήριο Εκκλησιαστικών τεχνών με συντονιστή  τον Δημοσθένη Αβραμίδη και χαρακτικής  με συντονίστρια την Δήμητρα Σιατερλή, διοργάνωσαν ένα πρότζεκτ με τίτλο «Βγάζουμε τα πλυμένα μας στη φόρα». 

Σύνδεσμος για την υλοποίηση της ιδέας είναι ο Χρήστος Αλαβέρας και συντονιστές για την υλοποίησή της οι Μαρί Θεοφίλου -Δήμητρα Μπαϊρακτάρη από την Σ.Κ.Τ. Φλώρινας και οι Νίκος Χιονίδης και Χρήστος Μουφτόγλου - μέλη της Επιτροπής πόλης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 

Νέοι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν σεντόνια όπου καθάρισαν ζωγραφικά και τα κρέμασαν αντί- επετειακά στην οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ και στον δρόμο του ησυχαστή Θεολόγου Γρηγορίου Παλαμά σαν μια παρέλαση λογχοφόρων Αγγέλων για όσους αντιστέκονται, αμφισβητούν, ονειρεύονται δεν υποτάσσονται στην βαρβαρότητα των καιρών.



Και έκθεση ζωγραφικής 
Ταυτόχρονα και στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και η f14 Κοινόν Φωτογράφων διοργανώνουν υπαίθρια ΄Εκθεση Φωτογραφίας με θέμα «Οι Αγορές του Κόσμου».
Με το πέρασμα του χρόνου η αγορά αποκτά τον δικό της χαρακτήρα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και στο επίπεδο της περιοχής που λειτουργεί. Τις ιδιαιτερότητες των τόπων αυτών βλέπουμε μέσα από τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται. Τα υπερσύγχρονα εμπορικά κέντρα της δύσης σε αντίθεση με την παραδοσιακή μορφή άλλων περιοχών του κόσμου. Ένα ταξίδι από την Νέα Υόρκη στο Τόκιο και από το Βερολίνο στην Αντίς-Αμπέμπα. Λαμπερά κτίρια σε αντίθεση με τα πολύχρωμα παζάρια. Και πρόσωπα χαρούμενα, σκυθρωπά, ανέκφραστα.
Η υπαίθρια Έκθεση Φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στον άξονα της Πλ.Αριστοτέλους (από Τσιμισκή έως Μητροπόλεως) και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, ώρες από 11:00 έως 16:00.
Ταυτόχρονα, τις δύο Κυριακές 21 και 28 Δεκεμβρίου 2014, που θα είναι ανοιχτή η Αγορά, θα υπάρχουν μικρά μουσικά σχήματα σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου πόλης, προσφέροντας σε μικρούς και μεγάλους μια νότα κεφιού και αισιοδοξίας σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.