Η πρώτη δράση στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής κινηματογραφικής συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν τα παρακάτω σχέδια ταινιών: Χρόνια Πολλά, Ο γιος της Σοφίας, Stage Fight, Γυρίζοντας τον Κόσμο, Λαμπερή Αθήνα και Η Ελληνίδα Θεία Μου.

Σε ό,τι αφορά τα βραβεία, ο Χρυσός Αλέξανδρος απενεμήθη στην Ατέρμονη Θλίψη, μια ταινία που παρακολουθεί την ιστορία δύο γυναικών και τις δυσκολίες τους σε μια μικρή πόλη του Μεξικού. Η ταινία του Χόρχε Πέρες Σολάνο καταφεύγει συχνά στην ειρωνεία, για να απεικονίσει το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μια απομονωμένη περιοχή του κόσμου.

Την κριτική επιτροπή που απένειμε τα βραβεία αποτελούσαν οι Γκετς Σπίλμαν, Ράσα Σαλτί, Μίρολιουμπ Βούσκοβιτς, Γιοάνα Λαπίνσκα, Θανάσης Καραθάνος.

Τον Αργυρό Αλέξανδρο απέσπασε η ταινία Δίπλα Της του Ασάφ Κόρμαν από το Ισραήλ, μια ταινία που παρακολουθεί τη σχέση εξάρτησης δύο αδερφών, ενώ ο Χάλκινος Αλέξανδρος (ειδικό βραβείο της επιτροπής για καινοτομία και πρωτοτυπία) απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα από τη Βουλγαρία, που αφηγείται την ιστορία μιας δασκάλας που προσπαθεί να βρει ποιος μαθητής έκλεψε τα χρήματα μιας μαθήτριας, ενώ παράλληλα έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κατάσχεσης του σπιτιού της. Πάντως, η πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας, κάτι που αναμενόταν, καθώς το συγκεκριμένο βραβείο πήγε τελικά στη Μπρουκ Μπλουμ από την ταινία She’s Lost Control, στην οποία ερμηνεύει το ρόλο μιας θεραπεύτριας του σεξ.

Βραβείο Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την ταινία The Tribe, ενώ το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στους Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ από τη Βουλγαρία για το σενάριο της ταινίας Μάθημα.

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Σβέριβ Γκούντνασον για την ταινία Το Πάρκο Με τις Μύγες. 

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης κέρδισε η ταινία Πλευρικοί Άνεμοι, όπου οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τον ρόλο τους ακίνητοι με την κάμερα να κινείται ανάμεσά τους.

Για το διαγωνιστικό τμήμα το βραβείο της FIPRESCI απονεμήθηκε στο θρίλερ Καληνύχτα Μαμά από την Αυστρία, ενώ σε το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονεμήθηκε στη Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ. Ειδική μνεία απέσπασε το Πολκ, ένα δείγμα σινεμά «weird» για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.
 
Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI αποτελείτο από τους Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο (Καναδάς), Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα).
 
Αναλυτικά τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα παρακάτω:

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ


Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλος:
ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΘΛΙΨΗ / PERPETUAL SADNESS / LA TIRISIA του Χόρχε Πέρες Σολάνο / Jorge Perez Solano, Μεξικό, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος:
ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ / AT LI LAYLA / NEXT TO ΗER του Άσαφ Κορμάν / Asaf Korman, Ισραήλ, 2014

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON των Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Σκηνοθεσίας:
Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι / Myroslav Slaboshpytskiy (Ουκρανία)
Για την ταινία:
Η ΦΥΛΗ / PLEMYA / THE TRIBE, Ουκρανία, 2014

Βραβείο Σεναρίου:
Κριστίνα Γκρόζεβα/ Kristina Grozeva και Πέταρ Βαλτσάνοφ / Petar Valchanov, (Βουλγαρία)
Για το σενάριο της ταινίας:
ΜΑΘΗΜΑ / UROK / THE LESSON, Βουλγαρία, Ελλάδα, 2014

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας:
Μπρουκ Μπλουμ / Brooke Bloom
για την ερμηνεία της στην ταινία:
ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ / SHE'S LOST CONTROL της Άνια Μάρκαρτ/ Anja Marquardt, ΗΠΑ, 2014

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας:
Σβέριρ Γκούντνασον/ Sverrir Gudnason
για την ερμηνεία του στην ταινία:
ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΥΓΕΣ / FLUGPARKEN / BLOWFLY PARK, του Γιενς Όστμπεργκ / Jens Ostberg, Σουηδία, 2014

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:
ΠΛΕΥΡΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ / RISTTUULES / IN THE CROSSWIND, του Μάρτι Χέλντε / Martti Helde, Εσθονία, 2014

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)   

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα:
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ / ICH SEH ICH SEH / GOODNIGHT MOMMY, των Σεβερέν Φιαλά / Severin Fiala και Βερόνικα Φραντς /Veronika Franz, Αυστρία, 2014

Για Ελληνική Ταινία:
ΝΟΡΒΗΓΙΑ / NORVIYIA / NORWAY του Γιάννη Βεσλεμέ, Ελλάδα, 2014

Ειδική μνεία:
ΠΟΛΚ/POLK των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου, Ελλάδα, 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ/STRATOS, του Γιάννη Οικονομίδη, Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος, 2013

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ / KLASS KORREKZII / CORRECTIONS CLASS του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι/ Ivan I. Tverdovsky, Ρωσία, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
DARK ILLUSION, του Μάνου Καρυστινού, Ελλάδα, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
ΤΡΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΣ / TRI DRITARE DHE NJE VARJE / THREE WINDOWS AND A HANGING, του Ισά Τσόσια / Isa Qosja, UNMI Κόσοβο, Γερμανία, 2014

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία:
THE LITTLE DEATH του Τζος Λώσον / Josh LAWSON, Αυστραλία, 2014