Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία

Οι Τούρκοι εκλέγουν σήμερα, για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, τον πρόεδρο της χώρας, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να καταλήξει σε θρίαμβο του σημερινού πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003.


Η εκλογή του θα δώσει στον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, που επικρίνεται για τον όλο και περισσότερο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης, λευκή επιταγή για πέντε χρόνια ώστε να συνεχίσει την αναμόρφωση της χώρας με γνώμονα το ισλαμο-συντηρητικό μοντέλο που ακολουθεί στο πλαίσιο μίας επίσης αναμορφωμένης από το χέρι του προεδρικής εξουσίας.

Επειτα από μία εκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε με την προσωπική του ακτινοβολία και με τη βοήθεια εκλογικού υλικού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, κανείς από τους δύο άλλους υποψήφιους δεν φαίνεται ικανός να τού ανακόψει την πορεία. Στις πύρινες κορώνες του πρωθυπυργού, ο υποψήφιος των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκραιτκού και του εθνικιστικού, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο 70χρονος διακεκριμένος ιστορικός, δεν μπόρεσε να αντιπαραθέσει παρά την εικόνα της πραότητας και της σύνεσης. Όσο για τον υποψήφιο της κουρδικής μειονότητας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον 41χρονο δικηγόρο με το φωτογενές χαμόγελο, η αριστερή του ρητορική υπέρ των ελευθεριών των μειονοτήτων μάλλον δεν θα τού επιτρέψει να ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ψηφοφόρων της κουρδικής μειονότητας. Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του ινστιτούτου Konda επιβεβαίωσαν την τάση, δίνοντας στον Ερντογάν το 57% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 34% για τον Ιχσάνογλου και 9% για τον Ντεμιρτάς.

Πολύ σίγουρος για τον εαυτό του, ο Ερντογάν έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία καλώντας τους οπαδούς του "να τινάξουν στον αέρα τις κάλπεις" για να δώσουν "ένα δημοκρατικό χαστούκι" στους αντιπάλους τους. "Αν το θελήσει ο Θεός, μία νέα Τουρκία γεννιέται αύριο", ήταν η τελευταία του χθεσινή δήλωση.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 για να υποδεχθούν 53 εκατομμύρια ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 17.00.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια