Σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup έχοντας πρώτο θέμα στη διάταξη το ελληνικό πρόγραμμα.


Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα προαπαιτούμενα διαβεβαιώνοντάς τους για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Αναμένεται μάλιστα να δεσμευθεί για την ταχεία ολοκλήρωση των έξι επόμενων προαπαιτούμενων που υπολείπονται έως το τέλος Ιουλίου.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ, τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων, την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (από 1.1.2015) για όλα τα ταμεία που δεν ανήκουν στο ΕΤΕΑ, την ψήφιση του νόμου για τα δάση, τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις.

Στο Eurogroup θα μετέχουν και οι επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) οι οποίοι θα έλθουν στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να πραγματοποιήσουν στο διάστημα 9-18 Ιουλίου μια σύντομη επισκόπηση της πορείας του προγράμματος αλλά και να συζητήσουν το κόστος των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των δικαστικών και των ένστολων.