Φορείς Μεσογειακών πόλεων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιορδανία και το Λίβανο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και συζήτησαν, στο δημαρχείο, για τη διαχείριση του παραθαλάσσιου αστικού μετώπου της πόλης.
Συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “MEDSEATIES”, που υλοποιείται από το δήμο Θεσσαλονίκης κι έχει στόχο τη διαχείριση θαλάσσιας ζώνης μαζί με φορείς άλλων κρατών, με επίκεντρο τον πολιτισμό.
Στη συνάντηση(φωτογραφία κάτω) συμμετείχαν εκπρόσωποι του Λαογραφικού Μουσείου, της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, των δήμων Καλαμαριάς και Θέρμης, της Εγνατία Οδός Α.Ε., της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης Α.Ε, της Ανατολικής Αναπτυξιακής Α.Ε., του Συλλόγου Φίλων της Νέας Παραλίας, των Ιστιοπλοϊκού, Ναυτικού και Ομίλου Φϊλων Θαλάσσης και της εθελοντικής ομάδας Los Lampicos.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μίλησε, για άλλη μία φορά, για τόνωση των ναυταθλητικών δραστηριοτήτων και μετατροπή της Λεωφόρου Νίκης σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και κοινωνικών δραστηριοτήτων, για τη μεταφορά και βελτίωση του εκεί ποδηλατοδρόμου και τη γενικότερη αναβάθμιση του παλαιού παραλιακού μετώπου.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου πρότεινε τη δημιουργία και ανάδειξη ενός παραθαλάσσιου τόξου πολιτισμού από την περιοχή των Σφαγείων έως το Παλατάκι, τη μετατροπή του πρώην αναψυκτηρίου “MAISON Crystal” σε χώρο πολιτιστικής δράσης καθώς και την προοπτική αναστήλωσης και χρήσης ως κέντρου δημιουργικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Αποθήκης 9 του ΟΛΘ, η οποία πρόσφατα παραχωρήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ο δήμος προτείνει ενεργοποίηση της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας, σύσταση δημοτικών λιμενικών γραφείων, την ενεργοποίηση των αναψυκτηρίων του Νέου Παραλιακού Άξονα (κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις), αλλά και μέτρα κατά των βανδαλισμών δημόσιων χώρων, και την προστασία της θαλάσσιας αστικής ζώνης από εθελοντές.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούσαν να μάθουν πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Νέας Παραλίας, πώς θα ενισχυθούν οι θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες και πώς και πότε θα γίνουν μαρίνες στην παραλία.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, από τη Γαλλία ο δήμος Μασσαλίας και η περιφέρεια της Τουλούζ, από την Ιταλία ο δήμος Γένοβας και η περιφέρεια Λιγουρίας, από το Λίβανο η δημοτική κοινότητα Αλ Φάγια στην περιοχή της Άκαμπα και το πανεπιστήμιο Αλ Μανάρ κι από την Ιορδανία το Τμήμα Θαλασσίων Επιστημών της Άκαμπα του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.