Μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στο ιστορικό κέντρο της πόλης και με παρέμβαση τους απαίτησαν το κλείσιμο όσων καταστημάτων λειτουργούσαν. Θεσσαλονίκη, Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL

Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μπροστά σε μεγάλα, κυρίως, καταστήματα, που παρέμεναν ανοικτά, και αποκλεισμό εισόδων διαμαρτυρήθηκαν οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Ομοσπονδίας τους, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Τα περισσότερα, πάντως, καταστήματα της περιοχής το πρωί ήταν κλειστά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνο Βασιλόπουλο, η σημερινή απεργία είχε επιτυχία τουλάχιστον κατά 95%, «κάτι πολύ δύσκολο για τον χώρο του εμπορίου» όπως είπε ο ίδιος.

Ωστόσο από το μεσημέρι και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι κινητοποίησεις των εμποροϋπαλλήλων, πολλαπλασιάστηκαν τα εμπορικά καταστήματα που άνοιξαν τα ρολά τους, στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, να επιτρέψει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Αρκετοί ήταν οι έμποροι που αγνόησαν τις συστάσεις του εμπορικού συλλόγου, αλλά και της ΓΣΕΒΕΕ και από το μεσημέρι και μετά αυξήθηκε ο αριθμός όσων άνοιξαν, ενώ περισσότερος ο κόσμος βγήκε για βόλτα, ίσως και για ψώνια, στο κέντρο.

Πορεία και ένταση στη Θεσσαλονίκη

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν μόλις 17 καταστήματα και επικρατούσε αναβρασμός: Μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων διαμαρτύρονταν για το άνοιγμα τις Κυριακές, με το να μπαίνουν σε πολυκαταστήματα και να ζητούν από τους υπαλλήλους που εργάζονταν να κλείσουν τα ρολά. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι εντάσεις.

Τα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους κι ενημέρωναν υπαλλήλους και καταναλωτές για τα αιτήματά τους. Μάλιστα, έδωσαν την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουν την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διασχίζοντας την Τσιμισκή και από τις οδούς Βενιζέλου, Μητροπόλεως, Αγίας Σοφίας, επέστρεψαν στην Τσιμισκή και την πλατεία Αριστοτέλους, όπου ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους καταγγέλλοντας «κλίμα τρομοκρατίας στις εργασιακές σχέσεις».

Πικετοφορίες και… εκπτώσεις

Τα μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, προανήγγειλαν πικετοφορίες στις συνοικιακές αγορές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης για όλη την ερχόμενη εβδομάδα και συλλαλλητήρια τις απογευματινές ώρες στο κέντρο της πόλης ενόψει και της ερχόμενης Κυριακής, 20 Ιουλίου οπότε και, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα είναι ανοικτά και πάλι τα εμπορικά καταστήματα, εν μέσωτων θερινών εκπτώσεων.

Με την ευκαιρία της διενέργειας των θερινών εκπτώσεων που αρχίζουν αύριο, και θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι δημιουργούνται εκ νέου ελπίδες, ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στις θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης σε πολλές περιοχές, όπου εμπόριο και τουρισμός μπορούν να δυναμώσουν μαζί.

«Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων θα τσακίσει το ωράριο και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και θα εκτοπίσει τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά, προς όφελος των μεγαλεμπόρων και των αλυσίδων» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.

«Το μέτρο αυτό πρέπει να βρει απέναντι όλο τον λαό, που δεν μπορεί να καταναλώσει ακόμη και βασικά είδη εξαιτίας της ανέχειας και όχι από έλλειψη χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εργαζομένων» τονίζεται.