Αποδεκτή έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η παραίτηση του κ. Θεοχάρη έγινε για προσωπικούς λόγους και ο κ. Στουρνάρας τον ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε καθήκοντα στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα τής δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

«Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί κάτι πήγε στραβά. Αυτοί που νιώθουν ότι κάτι έχει πάει στραβά, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

Με τις φράσεις αυτές, σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ο Χάρης Θεοχάρης, αποχαιρέτησε -παρουσία του υπουργού Οικονομικών- τους δημοσιογράφους.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που επιτέλεσε κατά τη θητεία του: «Στήσαμε από το μηδέν τη φορολογική και την τελωνειακή διοίκηση. Η αποτίμηση του έργου μου θα είναι ασύγκριτα θετική».

Ερωτηθείς εάν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε ότι «δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».

Σε άλλη δε ερώτηση, «εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό», απάντησε ότι «δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει».

Ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεργασία, για να ακολουθήσει ασπασμός των δύο ανδρών.

Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ,ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα». Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι «θα ήθελα να πηγαίναμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Θεοχάρης έκανε ό,τι μπορούσε».

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε μια συνάντηση πέντε ωρών με τον κ. Θεοχάρη (προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους), διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέων Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο κ. Στουρνάρας, είπε «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη».