Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας.


Μια διήμερη παρουσίαση σημαντικών σύγχρονων έργων, από τον χώρο των Βαλκανίων, που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, που απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του θεάτρου όσο και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέατρο και τις νέες τάσεις γραφής.

Στις 10 και 11 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα παρουσιαστούν από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, με την συμμετοχή του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιάννη Βούρου, τα έργα, που έχουν επιλεγεί από το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.

Με κοινή πρωτοβουλία των θεάτρων μελών της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, για την στήριξη των πλημμυροπαθών στη Σερβία, οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη συμμετοχή. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή με τις εκδηλώσεις του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν μέσω του Γιουγκοσλαβικού Δραματικού Θεάτρου του Βελιγραδίου στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Το πρώτο Φόρουμ Δραματουργίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2007 μαζί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και λαμβάνει χώρα κάθε Άνοιξη από τότε. Μέχρι τώρα το Φόρουμ έχει παρουσιάσει 47 έργα από 38 χώρες και συγγραφείς όπως Sergio Blanco, Marina Carr, Edgar Chias, Claudine Gallea, Jan Fabre, Jon Fosse, Elfriede Jelinek, Joel Jouanneau, Dennis Kelly, Jean-Luc Lagarce, Juan Mayorga, Gustavo Ott, Fausto Paravidino, Saara Turunen, Olivier Py και Larry Tremblay μεταξύ άλλων. Φέτος, το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 6 και 7 Μαΐου 2014 στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 10 Ιουνίου

20.00 μ.μ. P.O.Box: Unabomber των Zdrava Kamenova & Gergana Dimitrova (Βουλγαρία), μετάφραση: Αφροδίτη Κοσμά, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Μπαμπίλης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Andrian Frieling, Βάλια Παπαχρήστου, Αντώνης Τσίλλερ.

20.30 μ.μ. Les détours Cioran (Οι περιπλανήσεις του Σιοράν) του Matei Visniec (Ρουμανία), μετάφραση: Ισμήνη Δούκα, σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμης Θεοχάρογλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Γιάννης Μαστρογιάννης ,Χρήστος Μαστρογιαννίδης.

21.00 μ.μ. Les Descendants (Οι απόγονοι) της Sedef Ecer (Τουρκία), μετάφραση: Ειρήνη Άνθη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βουρδαμής, Δώρα Θωμοπούλου,Στέλλα Καζάζη, Γιάννη Καραμφίλης, Βάγια Ματαφτσή ,Δημήτρης Σπορίδης. Τραγούδι: Εύη Παπαδοπούλου

21.30 μ.μ. Το Κτίριο της Πένυς Φυλακτάκη (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Δελίνα Βασιλειάδη. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος.

Τετάρτη 11 Ιουνίου

20.00 μ.μ. 5:17 (5.17 π.μ.) της Ana Ristoska (πΓΔΜ), μετάφραση: Βίκυ Μαντέλη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Αμπουμόγλι. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σωτήρης Καρκαλέμης, Ευανθία Σωφρονίδου, Μανώλης Φουντούλης.

20.30 μ.μ. Someone Should Walk the Dog (Κάποιος πρέπει να βγάζει το σκύλο βόλτα) του Tomislav Zajec (Κροατία), μετάφραση: Μελίνα Σάρδη, σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Δελινικόπουλος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάρα Τσικάρα, Δημήτρης Τσιλινίκος.

21.00 μ.μ. Ο Λούκας και ο Χρόνος της Νίκης Ορφανού (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Κόμνω Κρικελίδου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Ιωαννίδου, Ιωάννα Παγιατάκη.

21.30 μ.μ. Pulvérisés (Κονιορτοποιημένοι) της Alexandra Badea (Ρουμανία), μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Γρίβα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάνος Γαλανής, Παναγιώτης Δόκτωρ, Μαρία Μαλλούχου, Λίλιαν Παλάντζα.


Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας

Τρίτη 10 & Τετάρτη 11|6

Βασιλικό Θέατρο, Φουαγιέ

Ώρα 8.μ.μ - 10.30μ.μ.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πλημμυροπαθείς της Σερβίας.

Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.

Λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προσέλευσης των θεατών. Ώρα προσέλευσης: 19.30 μ.μ.

Πληροφορίες: 2315 200200, www.ntng.gr