Ποινή φυλάκισης επέβαλε το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρώην δήμαρχο (2003-2006) του -τότε- δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας, Ελευθέριο Βαλαβάνη.


Ο Βαλαβάνης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών για υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου, μεταξύ αυτών και χρήματα από χορηγία του ΟΠΑΠ στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα των Τεμπών.

Μαζί του καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας του ίδιου δήμου -κατά το παραπάνω διάστημα- στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Σε αντίθεση με τον πρώην δήμαρχο, ο ταμίας αφέθηκε ελεύθερος εν όψει του Εφετείου.

Οι δύο άνδρες, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος ΟΤΑ, κατηγορούνταν ότι άφησαν «τρύπα» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται έπειτα από καταγγελία του δημάρχου που διαδέχθηκε τον Ελ. Βαλαβάνη.

Στην απολογία του, ο Ελ. Βαλαβάνης αρνήθηκε την υπεξαίρεση, υποστηρίζοντας ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούσαν μισθοδοσίες υπαλλήλων και πληρωμές εργολάβων. «Δεν υπεξαίρεσα ούτε ένα ευρώ» είπε, ενώ έκανε λόγο για «βαρβαρότητα» και «κοινωνική στοχοποίηση» την οποία βιώνει.

Από την πλευρά του, ο πρώην δημοτικός ταμίας παραδέχθηκε ότι δεν είχε τις στοιχειώδεις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι είχε ζητήσει κατ' επανάληψη από τον τότε δήμαρχο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του, αίτημα όμως που ουδέποτε έγινε δεκτό.