Στο στόχο της κυβέρνησης να εξαντλήσει την τετραετία αναφέρθηκε στην ομιλία του στο νεοφώτιστο υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση αδικιών
και την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Αντ. Σαμαράς: Πάμε να εξαντλήσουμε την τετραετία 


Στην πρώτη του ομιλία στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έθεσε τους στόχους και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση τετραετίας. 

Όπως ανέφερε, «το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει τη νέα μέρα και τη νέα φάση για τη μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών. Επιτελέστηκε πολύ σύντομα, σημαντικό έργο. Κάποιοι μικρόψυχοι μόνο αρνούνται ότι πέτυχε η κυβέρνηση. Ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και στην αποφασιστικότητα που έδειξε η κυβερνητική συνεργασία αλλά και στους βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση στις πολύ δύσκολες αποφάσεις. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό και αυτό το πιστώνεται η χώρα που είναι πιο αξιόπιστη και δυνατή και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό έργο και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν. Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Κάθε υπουργός προσέφερε πολλά και κέρδισε πολλά, στον καθένα που αγωνίστηκε έδωσε ένα πολιτικό κεφάλαιο που θα αξιοποιηθεί».

Βρισκόμαστε σε μία νέα μέρα και σε νέα φάση της εξόδου από την κρίση είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι στόχος είναι να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. 
Πάνω από όλα να πετύχουμε την ανάπτυξη δίχως να κυλίσουμε στην ύφεση και στα ελλείμματα. Τα ελλείμματα θα αποτελούν παρελθόν. Από εδώ και μπρος, μόνο μπροστά και αυτό πρέπει αν το νιώσουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ο στόχος και η κατεύθυνση μένουν ίδια, πρέπει να κάνουμε τομές και να διορθώσουμε αδικίες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ευ. Βενιζέλος: Προτεραιότητά μας, η αποκατάσταση αδικιών 
και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων

«Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόσεθεσε: 

«Βασιζόμαστε σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Δείξαμε ότι αποκλείονται νέα μέτρα λιτότητας. Το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα και σε αναπτυξιακό εφαλτήριο. Στόχος είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το χρέος αυτό έχει κουρευτεί κατά 180 δισ. ευρώ, περίπου 80% του ΑΕΠ. Ό,τι θα γίνει θα είναι με παραμετρικές αλλαγές, που σημαίνουν μείωση δίχως να ανοίγουμε μέτωπα με αλλά κοινοβούλια. Πρέπει και οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι αλλάξαμε φάση. Το θέαμα μίας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειες. Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο και όσοι περιμένουν ένα νέο μνημόνιο θα απογοητευθούν. Προτεραιότητά μας είναι τώρα η αποκατάσταση αδικιών και η προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης να συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Χρειάζεται εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και συναίνεση στα βασικά».