Διάλεξη του καθηγητή Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ με θέμα τα ιατρικά πειράματα στο Άουσβιτς θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε (Βασ. 'Ολγας 66).

Το Μπλοκ 10 ήταν ένα κτίριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπου γίνονταν ιατρικά πειράματα σε γυναίκες από εγκληματίες γιατρούς. Τα θύματα ήταν τουλάχιστον 800 Εβραίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε αυτό το κτίριο το 1943 και το 1944. Περίπου 300 από αυτές επέζησαν από το Άουσβιτς και τις πορείες θανάτου που ακολούθησαν.

Ο καθηγητής Χανς-Γιοάχιμ Λανγκ θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών του που δημοσιεύτηκαν το 2011 και θα δείξει φωτογραφίες από τον εσωτερικό χώρο του κτιρίου, στον οποίο δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.

Στο επίκεντρο της παρουσίασής του βρίσκονται τα ιατρικά πειράματα και οι συνθήκες ζωής στο Μπλοκ από την προοπτική των γυναικών που ήταν εκεί. Θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή των θυμάτων, καθώς και σχετικά με τις συνέπειες που είχαν για αυτές ο εγκλεισμός και οι ιατρικές επεμβάσεις.

Ανάμεσα στις κρατούμενες στο Μπλοκ 10 ήταν πάνω από 100 Εβραίες από τη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο Άουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α’Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα γερμανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.