Εθιμοτυπική συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν Αζάντ Ραχίμοφ πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη συνάντηση επίσης παρέστησαν ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ραχμάν Μουσταφάγεφ αλλά και ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενισχύθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη αποστολής του δήμου Θεσσαλονίκης στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, και τονίστηκε η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινής συμμετοχής σε πρωτοβουλίες που αφορούν τον αθλητισμό, τις πολιτιστικές δράσεις και την επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν λεπτομέρειες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η δημιουργία του πάρκου του Αζερμπαϊτζάν στη Θεσσαλονίκη όπου σε ειδικό σημείο θα υπάρχει αναγραφή ποιήματος του Αζέρου ποιητή Nizami Ganjavi, στο οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος για πρώτη φορά στην ανατολική λογοτεχνία αναφέρεται ως Έλληνας -και όχι Πέρσης- ηγεμών.

Επίσης συζητήθηκε η συμμετοχή ομάδας του Αζερμπαϊτζάν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον έγινε αναφορά στη σημασία της διοργάνωσης του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014 και συμφωνήθηκε η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί να μεταδοθεί στην Γκάντζα, δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Αζερμπαϊτζάν και διοργανώτρια πόλη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2016.