petrelaio_03.jpg
Μια ακόμη περιοχή της χώρας μας προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που επιθυμούν να ερευνήσουν για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η τσεχική εταιρεία MND Oil & Gas υπέβαλε προ ημερών επισήμως αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητάει να της παραχωρηθεί η θαλάσσια περιοχή της Επανομής,  στον Θερμαϊκό Κόλπο, προκειμένου να ερευνήσει διεξοδικότερα και να αξιοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί εκεί από παλιά.

Πιθανόν στο σκεπτικό των Τσέχων είναι, μετά την αξιοποίηση του κοιτάσματος, η χρησιμοποίησή του για δημιουργία φυσικής αποθήκης αερίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό όσον αφορά το αίτημα των Τσέχων, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της MND και να μην ξεκινήσει καν η διαδικασία, επικαλούμενο λόγους περιβαλλοντικούς, δημόσιας ασφάλειας

Ποια είναι η MND

Η MND Oil & Gas είναι τσέχικη εταιρία με περισσότερα από 100 χρόνια παρουσίας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από την παραγωγή, δραστηριοποιείται και στην εμπορία προϊόντων πετρελαίου και αερίου, καθώς και στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και την παροχή υπηρεσιών γεωτρήσεων.

Δραστηριοποιείται, πέραν από την Τσεχία, στην Κεντρική Ευρώπη, στη Μέση και στην Εγγύς Ανατολή, στη Ρωσική Ομοσπονδίακαι τη Γεωργία.  Όσον αφορά τον τομέα της παραγωγής, διαθέτει άδειες στην Τσεχική Δημοκρατία, το Πακιστάν και τη Γεωργία.


από το energypress.gr μέσω voria.gr