Το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών ανοίγει και φέτος τις πύλες του την Τετάρτη 25/06 και προσκαλεί το κοινό της πόλης σε ένα διαφορετικό «Open Day».

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οι Transcription Ensemble, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο ΝΑΡ, ένας από τους πιο ιδιαίτερους street artists, «συναντιούνται» και ανοίγουν τους χώρους της Μονής Λαζαριστών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τους επισκεφτεί και να τους γνωρίσει από κοντά.

Το σύνθημα της έναρξης του φετινού Φεστιβάλ δίνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από τις 19:00 έως τις 20:00 το ΚΜΣΤ θα πραγματοποιεί ξεναγήσεις στη νέα του έκθεση, όπου φιλοξενούνται έργα του πολυσχιδούς δημιουργού Σολομών Νικρίτιν και του σατιρικού καλλιτέχνη Τζορτζ Γκρος. Η πολιτική τρομοκρατία και η τραυματική εποχή της ανόδου του ναζισμού στην Ευρώπη του Μεσοπολέμου αποτυπώνονται στα έργα των καλλιτεχνών, ενώ περιλαμβάνονται και έργα από τη Συλλογή Κωστάκη.

Με την παράσταση «τσέπης» «Lysistrata project», που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Απρίλιο, θα συμμετέχει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Open Day στις 20:30 στο άνω φουαγιέ του Θεάτρου. Το «Lysistrata Project» είναι μια παράσταση, βασισμένη στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Ο μύθος της Λυσιστράτης, ιδωμένος μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων μορφών πολέμου και των συνεπειών τους, ενσαρκώνεται στις φιγούρες τεσσάρων γυναικών, που ετοιμάζονται να καταλάβουν το Κοινοβούλιο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο κάθε είδους πόλεμος.

Στις 21:00 το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα εκθέσει έργα Ελλήνων και διεθνών δημιουργών με θέμα το «Λόγο» από τη Photobiennale. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί ο λόγος που αρθρώνεται μέσα από την εικόνα, θέτοντας ζητήματα αισθητικά, εννοιολογικά, κοινωνικά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή δομείται, μέσα από τις επιρροές που δέχεται από τις αφηγηματικές τέχνες και τον κινηματογράφο.

Η «Ανοιχτή Μέρα» θα κλείσει με συναυλία από το γνωστό σχήμα κλασικής μουσικής Transcription Ensemble, στον υπαίθριο χώρο της Μονής Λαζαριστών, η οποία θα ξεκινήσει στις 22:00. Το Transcription Ensemble, ένα από το πιο ενδιαφέροντα κι εξελισσόμενα μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, κατέχει μια σημαντική θέση στα καλλιτεχνικά δρώμενα με σημαντικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν μουσικά έργα του πιο σημαντικού συνθέτη του ταγκό κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, Astor Piazzolla.

Κατά τη διάρκεια του «Open Day» θα λειτουργεί Bazaar και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να βρει συλλεκτικές εκδόσεις, cd, T shirts, καθώς και όλα τα προϊόντα των φορέων που λειτουργούν στη Μονή Λαζαριστών σε πολύ καλές τιμές.

Η είσοδος στο «Open Day» είναι ελεύθερη για το κοινό και στους επισκέπτες θα προσφέρεται δωρεάν κρασί.