Η έκθεση με τίτλο "Tempus Ritualis", στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην αποθήκη Β1 στο λιμάνι, δεν είναι ακόμη μια έκθεση για την κρίση.


Αυτό ξεκαθαρίζουν οι επιμελήτριες της έκθεσης, Χριστίνα Δημητριάδη, Κριστίνε Νίππε και Ευανθία Τσαντίλα: « Όχι άλλη μια έκθεση για την κρίση στην Ελλάδα…. Ο κόσμος ήδη υποφέρει από αυτήν, δεν υπάρχει λόγος να την αντιμετωπίσει ξανά… Έκθεση εικαστικών με θέμα τα διάφορα τελετουργικά που εμφανίζονται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών, σε μεταβατικές εποχές, σαν και αυτές που ζούμε».

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Ιουνίου, στις 20.30, θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Αυγούστου 2014 (ώρες λειτουργίας 10.00 - 18.00).

Φωτογραφίες, βίντεο, εγκαταστάσεις, κολάζ, περφόρμανς, οι δέκα Έλληνες και Γερμανοί καλλιτέχνες της έκθεσης -Λένα Αθανασοπούλου, Χριστίνα Δημητριάδη, Νίνα Φίσερ & Μαροάν ελ Σάνι, Πία Γκρέσνερ, Σουζάνε Κρίμανν, Λία Ναλμπαντίδου, Κριστίνε Σουλτς, Εύα Στεφανή, Ευανθία Τσαντίλα- συν-εκθέτουν τα έργα τους, τα οποία οι περισσότεροι δημιούργησαν in situ, στη Θεσσαλονίκη, και με φόντο την ίδια την πόλη. Γερμανοί καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν την πόλη και καταθέτουν την εμπειρία τους στους Έλληνες, και Έλληνες εικαστικοί που επίσης θα μορφοποιήσουν την εικόνα τους και θα την μεταφέρουν στους Γερμανούς, ένας πραγματικός διάλογος και ανταλλαγή οπτικών και πρακτικών, καθώς η έκθεση θα φιλοξενηθεί το φθινόπωρο στη Galerie im Körnerpark (25.10.2014-11.01.2015) με την υποστήριξη του Bezirksamt Neukölln Fachbereich Kultur.

Η έκθεση Tempus Ritualis συνδυάζει δύο αντιφατικούς όρους. Τη λέξη Tempus, που δηλώνει τον τρέχοντα χρόνο, μια στιγμή στο παρόν, και τα τελετουργικά Ritualis, που μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από τη συνεχή επανάληψη συγκεκριμένων πολιτιστικών πρακτικών και επομένως θεμελιώνονται στο παρελθόν. Αξιοποιώντας ποικίλες καλλιτεχνικές μεθόδους, η έκθεση Tempus Ritualis σκοπεύει να διερευνήσει και να παρουσιάσει νέες τελετουργικές φόρμες, καθώς αυτές εξελίσσονται. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εννοιών εκφράζει το ενδιαφέρον για τη φύση του παρόντος χρόνου και για την δυνατότητά του να παράγει νέες συνέχειες. Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή μας και τι είδους συλλογικές τελετουργίες αναδύονται σε μια περίοδο κρίσης;

Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει ραγδαία από το 2009. Υπάρχουν, ωστόσο, και παρά την κρίση, καινούριες εξελίξεις στην κοινωνική μικροκλίμακα; Στην καλλιτεχνική κοινότητα για παράδειγμα, σε ποιό βαθμό μπορούμε να δούμε ισχυρότερη κοινωνική συνοχή, ένα διαρκή διάλογο και μια πιο φιλική ατμόσφαιρα; Και τι είδους νέοι ορισμοί μπορούν να ανιχνευθούν για έννοιες όπως κοινότητες σε κρίση, συλλογικότητες, παραγωγή τοπικότητας ή ακόμη και η φιλία;

Η έκθεση Tempus Ritualis συλλέγει φόρμες γνώσης και φαντασίας. Πρόκειται για οπτικό υλικό που θα μπορέσει να χρησιμεύσει στο μέλλον ως καταγραφή μιας ιστορικής στιγμής και που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αναψηλάφηση της μνήμης. Εξετάζει επίσης μεθόδους αρχειοθέτησης τόσο της σύγχρονης όσο και ιστορικής γνώσης, καθώς και τη σχέση τους με το καλλιτεχνικό έργο, τις συλλογικές φόρμες και τους μηχανισμούς παραγωγής ταυτότητας.

Το πρότζεκτ Tempus Ritualis είναι μια πρωτοβουλία της Χριστίνας Δημητριάδη, της Ευανθίας Τσαντίλα και της Κριστίνε Νίππε. Η στενή σχέση που έχουν οι καλλιτέχνιδες Χριστίνα Δημητριάδη και Ευανθία Τσαντίλα με την Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και η εντατική εργασία τους και στις δύο χώρες, επιτρέπει –μέσω της καλλιτεχνικής πρακτικής- μια σε βάθος εξέταση των διαφορετικών παραδόσεων. Η Κριστίνε Νίππε, ανθρωπολόγος και ιστορικός της τέχνης, με εκτενή πείρα στην επιμέλεια και διοργάνωση εκθέσεων, ενισχύει τον διεπιστημονικό χαρακτήρα της ομάδας.

Ξεναγήσεις στην έκθεση Tempus Ritualis θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο (28.06 & 5, 12, 19, 26.07) στις 12.00, από τους επιμελητές της έκθεσης και τους ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ, με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου (ολόκληρο 3€, φοιτητικό-μαθητικό 1,5€, ομαδικό 1€).