Να η πρώτη μεγάλη εκπληξη του Μουντιάλ. Η Κόστα Ρίκα νίκησε την Ουρουγουάη 3-1 και μάλιστα με ανατροπή με τον Τζόελ Κάμπελ να κάνει πράγματα και θαύματα αφού πέτυχε ένα γκολ ενώ είχε και μία ασίστ. Ενα αποτέλεσμα που ελάχιστπι περίμεναν καθως η Ουρουγουάη φαντάζει ως μια ομάδα που μπορεί να φτάσει ψηλά σε αυτο το Μουντιάλ. Οι παικτες της ομως φαμηκαν πολυ κουρασμενοι, ισως απο τα πολλα παοχβιδια καθως οι περισσοτεροι απο αυτους αγωνίζονται σε ομαδες της Ευρωπης. Η Κοστα Ρικα που βρέθηκε να χάνει 1-0 στο ημίχρονο ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους στο δεύτερο μέρος και μέσα σε τρία λεπτά έφτασαν στην ανατροπή ενώ η «χρυσή» αλλαγή, Ουρένια ολοκλήρωσε το θρίαμβο για τους Κοσταρικανούς. Απ' την άλλη, οι «Σελέστε» φαίνονταν «υπνωτισμένοι» στο δεύτερο ημίχρονο και η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης τους οδήγησε σε αυτή τη βαριά ήττα στην πρώτη αγωνιστική. Στο 22΄΄ ο Ζούνιορ Ντίαζ ανέτρεψε τον Λουγκάνο μέσα στην περιοχή και ο Καβάνι ανέλαβε την εκτέλεση πέναλτι, ευστοχώντας από τα έντεκα βήματα. Στο 54' ο Ζοέλ Κάμπελ, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Μπολάνιος, κατέβασε την μπάλα στην περιοχή και με δυνατό σουτ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. 1-1 Στο 57' ο Μπολάνιος εκτέλεσε άλλο ένα πολύ καλό φάουλ και ο Ντουάρτε στο δεύτερο δοκάρι με κεφαλιά - ψαράκι πέτυχε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του. Ωστόσο, όπως φάνηκε απ' το ριπλέι ο παίκτης της Κόστα Ρίκα ήταν οφσάιντ.
Στο 84' ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε. Ο Κάμπελ,  έβγαλε την κάθετη μπαλιά στον Ουρένια, τη «χρυσή» αλλαγή του Πίντο, και με πλασέ στην κίνηση «έγραψε» το τελικό 3-1. Οι συνθέσεις:

Ουρουγουάη (Ο. Ταμπάρεζ): Μουσλέρα, Περέιρα, Γοδίν, Λουγκάνο, Κάσερες, Γκαργκάνο (61' Άλβαρο Γκονζάλεζ), Ρίος, Στουάνι, Ροντρίγκεζ (76' Ερνάντεζ), Φορλάν (60' Λοδέιρο), Καβάνι.

Κόστα Ρίκα (Χ. Πίντο): Κέιλορ, Γκαμπόα, Ουμάνια, Γκονζάλεζ, Ντουάρτε, Ντίαζ, Μπολάνιος (88' Μπαράντες), Τεχέδα (74' Κουμπέρο), Μπόργες, Μπράιαν Ρουίζ (82' Ουρένια), Κάμπελ.