astegoi_kentro_ypodoxis_20140508_01.jpg
Μία νέα κοινωνική δομή αρωγής προς τους αστέγους, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάστηκε σήμερα Πέμπτη 8 Μαΐου 2014.

 

Το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων λειτουργεί κατά την διάρκεια της ημέρας σε 12ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα από ώρα 9:00 πμ έως 21:00μμ , σε μισθωμένο χώρο (στην οδό Μοναστηρίου 62, 2ος όροφος). Διασφαλίζει την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 ωφελουμένων αστέγων οι οποίοι θα μπορούν να φροντίσουν την ατομική υγιεινή τους, καθώς θα υπάρχουν τουαλέτες, λουτρά και υλικά υγιεινής μιας χρήσης, ενώ θα λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες.

Στους χώρους οι οποίοι έχουν συνολικό εμβαδόν 300 τ.μ. υπάρχουν επίσης πλυντήρια και ιματιοθήκη, ενώ στους άστεγους που τους επισκέπτονται θα προσφέρεται πρωινό και θα παρέχεται η δυνατότητα ανάπαυσης. Η κατασκευή του κέντρου, κατέστη δυνατή με τη συνδρομή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την υποστήριξη του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Επίσης εντάσσεται στις συνολικά οκτώ κοινωνικές δομές, τις οποίες ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιούργησε σε συνεργασία με την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων “Άρσις” και τη μη κυβερνητική οργάνωση Praxis.

Το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος και αποτελείται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, τη Δομή Παροχής Συσσιτίου, το Δημοτικό Λαχανόκηπο, το Υπνωτήριο Αστέγων, το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, το Γραφείο Διαμεσολάβησης και την Τράπεζα Χρόνου.