efimerides_02.jpg
Εκλογικά –και σήμερα Τρίτη 20 Μαΐου 2014, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αναλυτικά:

 

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η μάχη του σταυρού

Η εφημερίδα έχει ρεπορτάζ για το ποιοι προηγούνται στη σταυροδοσία στους συνδυασμούς που πήραν μέρος στις εκλογές

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑς – ΘΡΑΚΗΣ Τζιτζικώστας: Βάζουμε πάνω από όλα την περιφέρεια.

Η εφημερίδα παρουσιάζει συνέντευξη του ενός εκ των διεκδικητών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι γρίφοι του β’ γύρου

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την ώρα που κάθισε η σκόνη του πρώτου γύρου τα κομματικά επιτελεία έχουν πέσει με τα… μούτρα στην αποκρυπτογράφηση των γρίφων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ήδη ίντριγκες και τα παζάρια έχουν ξεκινήσει, καθώς άπαντες ψάχνουν τις «δεξαμενές» ψηφοφόρων που θα τους βοηθήσουν να επικρατήσουν στον δεύτερο γύρο».

ΕΘΝΟΣ: Το μικροσκόπιο η ψήφος της πρώτης Κυριακής

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «τις αθέατες πλευρές των εκλογικών αποτελεσμάτων επιχειρούν να διερευνήσουν τα επιτελεία των κομμάτων. Χαράσσουν τη στρατηγική για την επερχόμενη τελική αναμέτρηση. Την περασμένη Κυριακή η τακτική της ΝΔ απέδωσε στις περισσότερες περιφέρειες, παρουσίασε όμως προβλήματα κυρίως σε δήμους».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απέτυχαν οι επιλογές του-Το χαμένο στοίχημα του Σαμαρά

Η εφημερίδα γράφει ότι «ως αποδοκιμασία της ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά ερμηνεύονται από πολλούς γαλάζιους τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε Αθήνα, Αττική και Κεντρική Μακεδονία, δηλαδή το δήμο και τις περιφέρειες που χειρίστηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το όραμα του Αγίου Νήφωνος για τη Μέλλουσα Κρίση

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ένα άγνωστο όσο και συγκλονιστικό κείμενο για τα επερχόμενα. Η προφητεία του 95χρονου πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ: Θα γίνει Γ’ Παγκόσμιος για την Ουκρανία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Θετικό σήμα για ευρωκάλπη

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «το ισχυρό προβάδισμα των υποψηφίων της ΝΔ σε 10 από τις 13 περιφέρειες στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για τη μάχη των ευρωεκλογών. Αμηχανία στην Κουμουνδούρου μετά τους πανηγυρισμούς των exit polls και δυσαρέσκεια για τις χαμηλές επιδόσεις των επιλογών Τσίπρα».

ΕΣΤΙΑ: Κώδων κινδύνου για την Κυριακή

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «κάποιοι αναγνώστες εξεπλάγησαν με το χθεσινό πρωτοσέλιδο υπό τον τίτλο «Προανάκρουσμα κακών εξελίξεων». Μάλιστα κάποιοι έφθασαν στο σημείο να διερωτηθούν μήπως αυτό είχε συνταχθή νωρίς το βράδυ της Κυριακής και είχε στηριχθή στα «exit polls», τα οποία αργότερα διαψεύσθησαν».

Η ΑΥΓΗ: Περιφρονούν την ψήφο!

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «με αλαζονεία, κυνισμό και πλήρη ταύτιση, που μετατρέπει τη συνεργασία σε ένωση, επιχειρούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσουν τα μηνύματα των εκλογών της πρώτης Κυριακής, να διασώσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό τους και να επιβάλουν τη συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος που επιτάσσουν Σόιμπλε και Μπαρόζο».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Ο πόλεμος των έξι ημερών

Η εφημερίδα γράφει ότι «σκηνικό πόλωσης διαμορφώνεται πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά ιδιαίτερα ενόψει ευρωεκλογών. Στις έξι ημέρες που απομένουν, τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ σκληρή προμηνύεται η αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών αρχηγών».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δημόσιες συγκλίσεις και υπόγειες διεργασίες

Η εφημερίδα γράφει ότι «δημόσιες συγκλίσεις αλλά και υπόγειες διεργασίες, συντελούνται μεταξύ των κομμάτων ενόψει του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζονται για μετωπική αντιπαράθεση ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής».

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο πόλεμος των 6 ημερών

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «απανωτές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών, καταστρώνοντας την πολιτική τακτική των τελευταίων και πιο καθοριστικών έξι ημερών. Η γενική γραμμή της Συγγρού είναι ότι θα στηριχθούν οι υποψήφιοι που τάσσονται υπέρ της σταθερότητας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «την επόμενη Κυριακή να επιβεβαιωθεί η θετική τάση που καταγράφηκε στον α’ γύρο ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όπου συμμετέχει στον β’ γύρο. Στις ευρωεκλογές να κάνουμε ένα βήμα για να δυναμώσει η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η ΕΕ».

ΤΑ ΝΕΑ: Κωδικός «Ενότητα»- Προσκλητήριο για ψήφο στην Ελιά

Η εφημερίδα γράφει ότι «μέσω των «ΝΕΩΝ» ο Βαγγέλης Βενιζέλος απευθύνει πρόσκληση συσπείρωσης και ενότητας όλων των δυνάμεων και προσώπων του χώρου «χωρίς δισταγμούς και προκαταλήψεις», τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν τις βαθιές ρίζες της δημοκρατικής παράταξης».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κέρδισαν όλοι και κανείς

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να πανηγυρίσει για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Από τη μία, η ΝΔ είχε κέρδη σε πολλές περιφέρειες και δήμους, μένοντας όμως έξω από τον δεύτερο γύρο της Αθήνας και της Αττικής. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι στο «παιχνίδι» της μεγαλύτερης περιφέρειας και δήμου, ωστόσο, τα ποσοστά του στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαδίζουν με τη δυναμική που θα ήθελε να εμφανίσει.

ESPRESSO: Θα φάνε τα λεφτά;

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα 131.000 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν για την ίαση της Μυρτώς, δεν έχουν δοθεί, ακόμη , στην οικογένεια της κοπέλας.

KONTRA NEWS: Δημοψήφισμα για την τρόϊκα οι εκλογές της Κυριακής

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αποτελεί το πρώτο δημοψήφισμα για το μνημόνιο και την τρόικα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το δίλημμα: από τη μια μεριά βρίσκονται οι πατριωτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη είναι η Μέρκελ».

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η μάχη του σταυρού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η οικονομία «ζυγίζει» το μήνυμα της κάλπης

Η εφημερίδα γράφει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος μελετά τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και προσπαθεί να «αποκρυπτογραφήσει» τα μηνύματα. Πολλαπλές οι αναγνώσεις, αλλά στο επίκεντρο όλων των αναλύσεων η ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να μη χάσει τον βηματισμό της η οικονομία».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επιχειρηματική ανάπτυξη με κεφάλαια 15+7 δις. ευρώ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η αναδιάρθρωση δανείων ύψους τουλάχιστον 15 δις. και νέα κεφάλαια ύψους 7 δις. ευρώ είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και του ελληνικού ΑΕΠ, όπως υπογραμμίζει η PwC σε τελευταία της μελέτη».