euro_10.jpg

Επιμένει η κυβέρνηση πως η χώρα έχει γίνει στόχος επενδυτών. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναζητούν επενδύσεις;

 

Σημερινό δημοσίευμα φέρει τους Ντενίς Σάιμον, (Lazard), Τζον Κάρλσον (Fidelity), Νίκ Ρέιλι (Blue Crest Capital), Μπράιαν Χίγκινκς (King Street Capital) και Σάρα Ζέρβος (Openhaimer) να έχουν κάνει την Ελλάδα… δεύτερο σπίτι τους. Έχουν εγκατασταθεί σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας και οργώνουν τη χώρα, αναζητώντας πού να επενδύσουν. Εξετάζουν κάθε ευκαιρία.

Ήδη, έχουν επενδύσει, σε διάφορες επιχειρήσεις, hedge funds όπως τα York Capital, Fortress, Adelante, Greylock Capital και Fidelity, τράπεζες όπως oι J.P.Morgan, Goldman Sachs, Citibank, Morgan Stanley, Lazard και Barclays, δηλαδή στο σύνολο τους σχεδόν όλα τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Το πρωί, ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, εμφανίστηκε στον Σκάι κι επέμεινε ότι υπάρχει φως στο τούνελ, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν μεγαλύτερο από τις προσδοκίες και αυτής της κυβέρνησης. Υποστήριξε πως, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα φανούν οι επενδυτές κι απέρριψε την αιτίαση ότι –αν έρθουν κάποιοι- θα μας δουν ως την Κίνα της Ευρώπης. «Δε θέλουμε κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες τις οποίες μπορούμε να ανταγωνιστούμε, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», υποστήριξε.

Ίσως, έτσι, να έχουν βάση οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι «το κερασάκι στην τούρτα» θα αποτελέσει η έλευση στην χώρα μας, κάποια στιγμή, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, του μεγαλοεπενδυτή Τζωρτζ Σόρος.

Το Μαξίμου επενδύει και κάπου αλλού: Στο ότι οι αναδυόμενες αγορές περιέρχονται σε μεγάλη δίνη. Και η Ελλάδα μπορεί να έχει, πλέον, τα χαρακτηριστικά, δεν είναι, όμως, αναδυόμενη αγορά.