«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερη και πιο δυνατή». Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου
που παρέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους 28 υπουργούς Οικονομικών (Ecofin) και σε άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «οι Έλληνες με τις θυσίες μας κάναμε την οικονομία να πάρει μπροστά». Όπως είπε, καμία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς τη μεσαία τάξη, και πρόσθεσε πως στη δημοκρατία η κοινωνία στηρίζεται στην ισορροπία φιλοδοξιών και υποχρεώσεων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή της κρίσης πριν από τέσσερα χρόνια λέγοντας ότι τότε ήταν ευρέως διαδεδομένες οι  ανησυχίες, ότι μια τέτοια κρίση θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα αλλά και για το σύνολο της ΕΕ. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υπέφερε πολλά, αλλά η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. «Τώρα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερη και πιο δυνατή», είπε, ενώ έκανε λόγο και για ένα ηθικό δίδαγμα που προέκυψε από αυτή την κρίση, ότι «η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες».
Όπως είπε, από την Αθήνα άρχισε η Δημοκρατία. «Είναι το μέρος όπου γεννήθηκαν η δημοκρατική νομιμότητα και οι δημοκρατικές παραδόσεις Άλλωστε, η ‘δημοκρατία’ είναι κάτι περισσότερο από ένα πολιτικό σύστημα. Αποτελεί προϋπόθεση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελεί προϋπόθεση της Ελευθερίας, τόσο της εθνικής όσο και της πολιτικής, καθώς και προϋπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μόνο που η δημοκρατία δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της». Κατά τον πρωθυπουργό, «αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση, χρειαζόμαστε και οικονομική ανάπτυξη, και μάλιστα βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι «όπως μας δίδαξε επανειλημμένα η Ιστορία, η κατάρρευση της οικονομίας οδηγεί συνήθως στην κατάρρευση και της δημοκρατίας, αλλά και της κοινωνίας συνολικά. Διότι καμία δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε χρόνια κοινωνική καθίζηση».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το σήμερα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι πια μακρινό όνειρο. Έχει ήδη χτίσει τη δική της κληρονομιά και έχει δημιουργήσει τη δική της δυναμική. Η Ευρώπη είναι πλέον πιο ενωμένη από ποτέ, πιο σταθερή από ποτέ, εμπνέοντας εμπιστοσύνη στους λαούς της και κερδίζοντας το σεβασμό όλων των άλλων για τα ιδανικά που εκπροσωπεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρώπη είναι μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Ηθικά αποδεκτή, ώστε να αυξάνεται η επιρροή της· αλλά και αρκετά ισχυρή, ώστε να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντά της και να ακούγεται η φωνή της. Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμη πολλά προβλήματα να επιλύσουμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ελληνική κρίση, λέγοντας πως «εμείς οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Εμείς, οι Ευρωπαίοι, μετατρέψαμε μια περίοδο δοκιμασίας για την Ένωσή μας σε ευκαιρία για να επανορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να διορθώσουμε τις ατέλειες των θεσμικών μας οργάνων. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι. Αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς». «Στεκόμαστε στα πόδια μας, απελευθερώνουμε το δυναμικό μας, είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε όλο και πιο αποτελεσματικοί στη διασφάλιση των συνόρων μας και στην ανάπτυξη των δικών μας ενεργειακών πηγών», πρόσθεσε και τόνισε: «Και το κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε σε τείχη προστατευτισμού, διότι η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υιοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Απόστολου Σάντα όταν κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη λέγοντας πως ό,τι και αν έκαναν οι Έλληνες στο διάβα της Ιστορίας, ακόμη και όταν πολεμούσαν μεταξύ τους πάντα  προστάτευαν την Ακρόπολη.
Έκανε αναφορά και στον «βάνδαλο» Τόμας Μπρους,  τον κόμη του Έλγιν, που αφαίρεσε περισσότερα από το ήμισυ των γλυπτών. «Από τότε, το πιο εμβληματικό μνημείο Κλασικού Πολιτισμού στον κόσμο παραμένει ακρωτηριασμένο. Από τότε, τα μάρμαρα της Ακρόπολης ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων που λείπουν! Από τότε η χώρα μου προσπαθεί να επιτύχει την επανένωση του Παρθενώνα» είπε.