Η Χαραλαμπίδου στο ΚΕΘΕΑ

Με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ στις κεντρικές εγκαταστάσεις στα Λαδάδικα συναντήθηκε σήμερα το πρωί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο βοηθός διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Φαίδων Καλοτεράκης, καθώς και στελέχη από μονάδες του Κέντρου, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας για τις δράσεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές στο χώρο της απεξάρτησης.

Όπως τόνισαν, περικόπτονται σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, την ίδια ώρα που οι χρήστες ουσιών αυξάνονται δραματικά εξαιτίας της κρίσης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται με την υγεία των εξαρτημένων, όπως για παράδειγμα ελλείψεις σε φάρμακα, απλήρωτο προσωπικό κ.ά.

Ο Φ. Καλοτεράκης σημείωσε ότι στις 13 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας των φυλακών Διαβατών, της οποίας περιέργως καθυστερεί η λειτουργία, παρότι είναι έτοιμη εδώ και καιρό. Στη νέα πτέρυγα θα βρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης 84 κρατούμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Την ίδια ώρα στα κρατητήρια της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στοιβάζονται περίπου 100 άτομα, για διάστημα έως και εννιά μήνες, καθώς δεν υπάρχουν χώροι στις φυλακές.

Ταυτόχρονα σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης πολλαπλασιάζονται οι πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, όπου μέλη των ομάδων πεδίου (streetwork) προσπαθούν να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τα εξαρτημένα άτομα στις καθημερινές τους ανάγκες (σίτιση, πλύσιμο, στέγαση κ.α.)

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του ΚΕΘΕΑ και των ανθρώπων του, που βοηθούν καθημερινά εκατοντάδες χρήστες και σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί από την πολιτεία ιδιαίτερη έμφαση στα κέντρα πρόληψης, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς είναι πολύ σημαντική η προληπτική παρέμβαση». Επίσης αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των εγκαταστάσεων των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των φυλακών, εντούτοις παραμένουν να ρημάζουν αναξιοποίητες εδώ και χρόνια.

Στη συνέχεια τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ ξενάγησαν την κ. Χαραλαμπίδου και τους υποψήφιους της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας στους καλαίσθητους χώρους του κτιρίου στα Λαδάδικα, όπου παρέχεται συμβουλευτική στήριξη, φιλοξενία ανδρών και γυναικών, χώροι για ντους και πλυντήρια για την προσωπική υγιεινή των αστέγων, καθώς και το «στέκι ανακούφισης», όπου μπορούν οι χρήστες να βρουν φιλοξενία, όπως και το ΚΕΘΕΑ Art, όπου διατίθενται κεραμικά και άλλα αντικείμενα που φτιάχνουν μέλη της θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη.

Σχόλια