Μαθητές από 26 σχολεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν έργα τους στην 19η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας, που διοργανώνει το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Η έκθεση, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 2 Μαΐου 2014 (20.00), στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13). Παρουσιάζονται περισσότερα από 150 έργα που φέρουν την υπογραφή 100 και πλέον μαθητών από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, πριν από 19 χρόνια, μέχρι σήμερα, χιλιάδες μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τον φωτογραφικό φακό και να εξωτερικεύσουν τις καλλιτεχνικές τους ιδέες παρουσιάζοντας τη δουλειά τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

«Ήταν κάτι χρόνια (κοντά δύο δεκαετίες και περισσότερο) που τα Δημόσια Τεχνικά Σχολεία είχαν επίσημα στο πρόγραμμά τους το μάθημα της Φωτογραφίας. Ήταν και κάτι φοβεροί και τρομεροί μαθητές που γινόταν για μια χρονιά (και για πάντα!) φωτογράφοι και κατέκλυζαν την ετήσια έκθεσή μας με τις απίστευτες, γεμάτες ζωντάνια και τεχνική αρτιότητα φωτογραφίες τους. Ήταν και κάτι καθηγητές που παθιαζόταν πιο πολύ από τους μαθητές τους», θυμάται σε κείμενό του ο πρόεδρος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επιμελητής της έκθεσης, Θανάσης Ράπτης.

Ο ίδιος προσθέτει: «Εν μία νυκτί ολόκληρος ο κλάδος καταργήθηκε, οι μαθητές έχουν κενά στο πρόγραμμά τους και τρέχουν στις καφετέριες και οι απολυμένοι καθηγητές τους διαδηλώνουν ακόμη και σήμερα στους δρόμους.

»Οι μαθητές των Δημόσιων Τεχνικών Σχολείων όμως δεν εξατμίστηκαν. Υπάρχουν και κάποιοι απ' αυτούς συμμετέχουν στην έκθεση με δική τους πρωτοβουλία.

»Υπάρχουν και δίνουν το στίγμα τους και οι μαθητές των υπόλοιπων σχολείων της πόλης. Είναι και η άνοιξη που 'σκάει μύτη' και μας κάνει όλους να ελπίζουμε. Μας δίνει τη δύναμη να αναθαρρήσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, να πάρουμε ξανά τις ζωές στα χέρια μας».

Η 19η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαΐου 2014.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 9.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή κλειστά.

Στη φωτογραφία: Έργο της Κωνσταντίνας Γλυνίδη-Μεσήνη, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Αμπελοκήπων