Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, έδωσε το παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που οργανώθηκαν από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή, και την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης για την Επέτειο του Ολοκαυτώματος.>>>
Ο Σταύρος Καλαφάτης στάθηκε στη σημασία, που έχει η αναγνώριση των γεγονότων αυτών, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα έχει βιώσει γενοκτονίες.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
"Στη Θεσσαλονίκη, πόλη πρωτεύουσα των προσφύγων και σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών, οι Έλληνες μοιραζόμαστε με Αρμένιους και Ισραηλίτες, οδυνηρές ιστορικές μνήμες, αλλά και κοινή δημιουργική πορεία. 
Μας ενώνουν με τους Αρμένιους συμπολίτες μας, οι δεσμοί του αίματος εκατομμυρίων Αρμενίων, Ποντίων και Μικρασιατών Ελλήνων, θυμάτων του ίδιου θύτη. Μας ενώνει η ανάγκη ιστορικής και ηθικής δικαίωσης των θυμάτων, με την πλήρη και ειλικρινή αναγνώριση της γενοκτονίας. 
Με τους Ισραηλίτες συμπολίτες μας, συναντιόμαστε στην μνήμη των 50.000 ψυχών, που χάθηκαν στα στρατόπεδα της φασιστικής θηριωδίας και του φυλετικού μίσους, όταν ο ναζισμός προσπαθούσε να ξεριζώσει και να αφανίσει ένα αναπόσπαστο τμήμα της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Μας ενώνει το χρέος, να αντιστεκόμαστε στη μισαλλοδοξία και στον φανατισμό. 
Όλους μαζί, μας ενώνει το σήμερα και το αύριο της πόλης. 
Μας ενώνει η μακρά και συνεχιζόμενη συνύπαρξη στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, όπου η αρμενική κοινότητα και η Ισραηλιτική κοινότητα αφήνουν καθημερινά το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα".