Κλιμακώνεται η κρίση στην Κριμαία τα τελευταία 24ώρα, αφού μετά την κατάληψη της Βουλής, ένοπλοι κατέλαβαν τα ξημερώματα τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης και της Σεβαστούπουλης.

Το χρονικό της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία

2:27 Οπλισμένοι άνδρες καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία της Ουκρανίας

4:08 Το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης ανοίγει, οπλισμένοι άνδρες περιπολούν στα πέριξ

7:04 Ο Ρώσος πρόεδρος δίνει εντολή να μελετήσει η ρωσική κυβέρνηση το αίτημα ανθρωπιστικής βοήθειας που έθεσε η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας

7:25 Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ρώσοι στρατιώτες, ντυμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα, κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης που είναι μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.

8:14 Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας καταγγέλλει «κατοχή» των δύο αεροδρομίων της Κριμαίας. «Εκτιμώ ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια στρατιωτική κατοχή η οποία παραβιάζει τις συμφωνίες και τους διεθνείς κανονισμούς» είπε.

8:48 Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας «οπλισμένες μονάδες της ρωσικής ναυτικής βάσης έκλεισαν το αεροδρόμιο του Μπελμπέκ, κοντά στην πόλη της Σεβαστούπολης, στο οποίο βρίσκονται στρατιωτικοί και συνοριοφύλακες της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το Interfax Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Μπελμπέκ στη Σεβαστούπολη, το έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους.


Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβακόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή και κάνοντας, παράλληλα, έκκληση για διάλογο.

Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής, δεκάδες οπλισμένοι άνδρες με στρατιωτικές στολές, κατέλαβαν και το αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι ακριβώς είναι, αλλά ούτε και ο ακριβής λόγος που βρίσκονται εκεί.



Συμφωνα με το Reuters, οι οπλισμένοι -σαν αστακοί- άνδρες μπαινοβγαίνουν, όχι μόνο στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, αλλά ακόμη και στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. Ωστόσο, οι πτήσεις εκτελούνται κανονικά και η λειτουργία του αεροδρομίου δεν έχει επηρεαστεί, προς το παρόν, καθόλου.

Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν νωρίτερα στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι έφτασαν στο αεροδρόμιο 50 άνδρες, που μετέφεραν σημαίες του Ρωσικού Ναυτικού.



Οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση μετά την εκδίωξη από την Ουκρανία του Βίκορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τώρα φιλοξενείται επί ρωσικού εδάφους (βρίσκεται σε πολυτελές σπα της Μόσχας) και αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου σήμερα νωρίς το απόγευμα.
Στην Κριμαία, την μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Ρωσόφωνοι, η ένταση είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη.

Της κατάληψης των δύο αεροδρομίων προηγήθηκε την Πέμπτη κατάληψη του τοπικού κοινοβουλίου της Συμφερούπουλης, όπου ένοπλοι ύψωσαν στην οροφή τη ρωσική σημαία, υπό τις επευφημίες φιλορώσων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα για μία «ενωμένη Ρωσία».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας και πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ πρόκειται να μεταβεί στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, έχοντας ήδη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα εκληφθεί ως «στρατιωτική επιθετικότητα» οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτός της βάσης στη Σεβαστούπολη.

Από την πλευρά του, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε: «Απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, παρακολουθούμε αυτονομιστικές διαδηλώσεις στην Κριμαία (...) Λέω στους Ρώσους, μην μας αντιμάχεστε, είμαστε φίλοι και εταίροι».