efories_545_355.jpg

«Αν δεν υπάρχουν επιχειρηματίες δε θα υπάρχουν και φοροτεχνικοί και λογιστές. Και, με τις νέες ρυθμίσεις στα φορολογικά, ισοπεδώνονται τα πάντα».

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και Οικονομολόγων Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Τύρης, ο οποίος μίλησε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του fm100, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις λογιστών και φοροτεχνικών στη Θεσσαλονίκη.

Οι λογιστές και φοροτεχνικοί πραγματοποίησαν, σήμερα, συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στη συνέχεια, με πορεία, έφθασαν στα γραφεία της Δ ΔΟΥ, στο κέντρο της πόλης και επιχείρησαν να εισέλθουν σε αυτήν. Εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ και, τελικά, επετράπη η είσοδος σε 10μελή αντιπροσωπεία τους. Οι υπόλοιποι έμειναν έξω από το κτίριο και φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσής τους, «λογιστές και φοροτεχνικοί έγιναν άμισθοι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Καλούνται να κάνουν εργασίες τις οποίες, παλιότερα, έκαναν οι εφοριακοί, όπως οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων και τα συμβόλαια». Και πρόσθεσε για τις αλλαγές στη φορολογία ότι, αυτοί που τις επέβαλαν «ζουν σε άλλη χώρα και… άλλο πλανήτη». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, μέσα στο 2013, υπήρξαν 1.116 διευκρινιστικές εγκύκλιοι προς τις κατά τόπους εφορίες.

Ως παραδείγματα ρυθμίσεων σε βάρος των επιχειρηματιών ανέφερε την υποχρέωση των κατασκευαστών ακινήτων να καταβάλουν φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, το φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας που δίνει υπεραξία της τάξης του 15% και την έκτακτη εισφορά του 38% στον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών. «Ακόμη κι αν κάποιος ξεχάσει, για μία μέρα, να αποδώσει τον ΦΠΑ, χρεώνεται με πρόστιμο 1.000 ευρώ. Είναι εξοντωτικό», κατέληξε.