crisis_01.jpg

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως είναι αληθινό –αν πιστέψουμε τα στοιχεία γνωστής Ελβετικής τράπεζας: Το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων ελέγχει περίπου τον μισό πλούτο του πλανήτη!

 

Η Creditt Suiss έχει δώσει στη δημοσιότητα την “πυραμίδα του πλούτου”. Όπως είπε ο καθηγητής οικονομικών στο ΑΠΘ, Δ. Μάρδας, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, “από τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως υπάρχουν 33.000.000 ενήλικες, δηλαδή το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων, που ελέγχουν το 41% του παγκόσμιου πλούτου. Μόνον το 8% αυτών επενδύει στο δανεισμό κρατών”!

Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας, είναι εύλογο αυτοί οι άνθρωποι να επιζητούν υψηλά επιτόκια. Μάλιστα, επισημαίνει ότι, ακόμη κι αν χάσουν από την επένδυσή τους, θα καταφέρουν να βγάλουν υπερκέρδη από άλλη επένδυση.

“Πιστεύει κανείς ότι αυτό που βιώνει ο Ερντογάν είναι ένα τυχαίο γεγονός; Κάποιοι έχουν ενοχληθεί από την πολιτική του”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Δ. Μάρδας ρωτήθηκε και για το θέμα του δανεισμού της χώρας από τις ελεύθερες αγορές, που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με συνέντεξή του στη Real News.Όπως είπε “και αυτήν τη στιγμή να βγούμε στην ελεύθερη αγορά, μπορούμε να δανειστούμε. Αυτό, όμως, που θέλουμε είναι να δανειστούμε με αξιοπρεπές επιτόκιο. Γιατί και τώρα μας δανείζουν, με 10% και 9%. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ήταν καταστροφικό”.

Για τον καθηγητή δε θα χρειαστεί, πράγματι, να προσφύγουμε σε νέο μνημόνιο, αν ο προϋπολογισμός έχει ένα μικρό έλλειμμα. “Αν ξεφύγουμε από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα; Αν δεν μπορούμε να καταφύγουμε στις νέες αγορές και στραφούμε, πάλι, στους εταίρους μας, πώς θα αποφύγουμε το τρίτο μνημόνιο”, αναρωτήθηκε;

Όπως εξήγησε, αν δεν επαληθευτεί ο προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση επενδύσεων κατά 5,3%, δε θα αυξηθεί η παραγωγή, άρα θα εισρεύσουν λιγότεροι φόροι προς το κράτος και θα ΄χουμε τον πρώτο κραδασμό. “Αν δεν αυξηθεί η παραγωγή, για να δημιουργήσει πρόσθετους φόρους σε νέα εισοδήματα επιχειρηματιών, δε λύνεται το ζήτημα. Γιατί το ζητούμενο είναι να μεγαλώσουμε την πίτα κι όχι να φάμε και τα ψίχουλα που έχουν μείνει”, κατέληξε…