apth_philosophiki_01.jpg

Έκτακτη συνεδρίαση της συγκλήτου, του ΑΠΘ, με αποκλειστικό θέμα την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματος, συγκάλεσε ο πρύτανης για την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Στη συνεδρίαση καλούνται να τοποθετηθούν όλοι οι εκπρόσωποι Τμημάτων, Συλλόγων και Φορέων του ΑΠΘ που μπορεί να μη συμμετέχουν στο ανώτατο συλλογικό όργανο του ΑΠΘ, επηρεάζονται όμως άμεσα από το ενδεχόμενο της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της συγκλήτου, η κυβερνητική επιλογή να τεθεί σε διαθεσιμότητα μεγάλο μέρος των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, ειδικά μετά τις πρόσφατες απώλειες προσωπικού λόγω εφεδρείας, διαθεσιμότητας και συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να υποβαθμίσει σοβαρά την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ και να δημιουργήσει δυσμενείς προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

«Τα πανεπιστήμια, με ελάχιστο πλέον κρατικό προϋπολογισμό και με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους, καλούνται να ανταποκριθούν στις ίδιες, αν όχι και σε μεγαλύτερες ανάγκες με το παρελθόν, λόγω αύξησης των εισακτέων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται, ακόμη, ότι το ΑΠΘ, «παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τα σοβαρά κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, εξακολουθεί και διακρίνεται στις διεθνείς ακαδημαϊκές κατατάξεις. Οι διακρίσεις αυτές, που οφείλονται στο υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται, πρέπει να δείξουν το δρόμο στους κυβερνώντες, προκειμένου να υποστηρίξουν και όχι να κατεδαφίσουν έναν από τους ελάχιστους θεσμούς που εξακολουθούν να βγάζουν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη διεθνώς».