«Ιδιαίτερα ικανοποιητική» χαρακτηρίζει τη λύση που βρέθηκε, για τα αρχαία τα οποία ανακαλύφθηκαν στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 


Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος παραβρέθηκε και στη σύσκεψη της Τετάρτης, υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο και στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χαρακτηρίζει την πρώτη «ιδιαίτερα ουσιαστική και αποδοτική, καθώς διαπιστώθηκε από όλους τους παριστάμενους (ΥΠΠΟΑ, ΥΜΑΘΡΑ, ΠΚΜ, Αττικό Μετρό Α.Ε., Δήμος Θεσσαλονίκης), σύμπτωση απόψεων υπέρ της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων και του Μετρό».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει ότι θα αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατέιας «ευθύς μόλις υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, το περιεχόμενο της οποίας να ανταποκρίνεται στα όσα ζήτησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την προσφυγή του στο ΣτΕ και την αίτηση θεραπείας του». Προσθέτει πως «εξυπακούεται πως η απόσυρση της προσφυγής στο ΣτΕ του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό είχε εγκρίνει την πρόταση της δημοτικής Αρχής για την προσφυγή».

Κι ο κ. Μπουτάρης καταλήγει: «Η θετική αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς στο εξής το έργο μπορεί να προχωρήσει και η Θεσσαλονίκη τελικά θα βρεθεί πλουσιότερη τόσο συγκοινωνιακά όσο και πολιτισμικά».

Η δήλωση αυτή του κ. Μπουτάρη μοιράστηκε από το γραφείο Τύπου του δήμου. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη, όπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, είχε, επιπλέον, δηλώσει: 

«Εγώ δεν πιστεύω ότι ήταν η αρχαιολογία και οι ανασκαφές που δημιουργούσαν τα προβλήματα, αλλά πολλοί άλλοι λόγοι... Το θέμα είναι να πούμε, μετά το σημερινό, "τέλος καλό, όλα καλά"», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της τοποθέτησής του.

Προσπάθεια και για τραμ

Ο Δήμος προσέγγισε το υπουργείο και για την υπόθεση του δικτύου τραμ, μήκους 32 χλμ. σύμφωνα με υφιστάμενη μελέτη, που εξετάζεται να δημιουργηθεί στην συμπρωτεύουσα. Ο κ.Μπουτάρης είπε ότι ζήτησε σε συνεργασία με την Αττικό Μετρό, που έχει αναλάβει την επέκταση στον Πειραιά και άλλα σημεία της Αθήνας, «να δοθεί μία δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης επικαιροποίησης της υπάρχουσας μελέτης, ώστε να μελετηθεί πώς θα αναπτυχθεί το τραμ ως μέσο συμπληρωματικό του Μετρό».