elbo_diamartyria_20130709_01.jpg

Τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι, με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, αυτές διαλύονται.

 

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τον Δεκαπενταύγουστο, από κοινού με τους εργαζομένους στις εταιρείες Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΛΑΡΚΟ, εφόσον δεν λάβουν πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, για το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας συνολικά. Οι 363 εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο πρόεδρος τού Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Καράογλου και, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου τους, Θεόδωρος Αλιόγκας, του ζήτησαν να μεταφέρει την απόγνωση και τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς.

«Ο κ.Καράογλου θα ενημερωθεί από το υπουργικό συμβούλιο για το μέλλον της ΕΛΒΟ και για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της εταιρείας. Ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης πιστεύουμε ότι πρέπει να θέσει βέτο σε αυτό που επιχειρείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλιόγκας.

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρία προσπαθεί να παραδώσει παραγγελίες, όμως αδυνατεί να λάβει την απαιτούμενη ασφαλιστική ενημερότητα.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι  αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια εξειδικευμένων ανεξάρτητων συμβούλων, προκειμένου να προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση ή εξυγίανση των εταιρειών Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, τους διαβεβαίωσε   ότι η ΕΛΒΟ δεν θα κλείσει, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί. Όμως, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι…  «ουδέν γνωρίζει στην παρούσα φάση», όπως υποστηρίζει ο κ.Αλιόγκας.