skodropoutsoglou_podilato_20130605_01.jpg

Έχει κότσια και το ΄χει αποδείξει: Άρχισε ποδήλατο, άλλαξε διατροφή και, για όσους από ΄μας έχουμε κινηθεί σε τριψήφια νούμερα βάρους, γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει από τα 100 να πας στα 70: Άθλος! …»

Ο άνθρωπος –περί αυτού πρόκειται- βάζει στόχους. Τώρα έβαλε έναν ακόμη: Να πάει από Θεσσαλονίκη – Κατερίνη με το ποδήλατο (ένα Πεζό του 1987, τράτζικ, δηλαδή, για όσους ξέρουν από ποδήλατα, αφού ακόμη κι οι ταχύτητες είναι με λεβιεδάκια στο σώμα του ποδηλάτου κι όχι στα χερούλια του τιμονιού) και θα τουιτάρει κι όλας στη διαδρομή, για να τον παρακολουθούμε!

Ο skordopoutsoglou (αυτός είναι και, σας παρακαλούμε, μην αναφέρετε το Blog μας ως… ακατάλληλο δι ανηλίκους, αφού έτσι μοστράρεται στη μπλογκόσφαιρα κι εμείς δεν πρόκειται να του αλλάξουμε συνήθειες –δε θα τα καταφέρναμε, εξάλλου) άφησε ένα κείμενο για να εξηγήσει γιατί το κάνει. Για μας, το ότι η γυναίκα του είναι από την Πιερία, είναι ο μοναδικός λόγος. Εκείνος, φανταζόμαστε, θα ψάξει να βρει άλλους. Φθηνές δικαιολογίες. Αν μπορεί, ας κάνει κάτι διαφορετικό. Αν και, τώρα που το σκεφτόμαστε, ίσως θα ΄πρεπε να ακολουθήσει την αντίθετη διαδρομή.

Για να δούμε… Το τρένο θα φθάσει, τελικά, στην Κατερίνη,που τραγούδησε κι ο Μανώλης Ρασούλης;

Στη φωτογραφία το ποδήλατο (αθλιότις…)

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε το κείμενό του ή παρακάτω, ή με κλικ εδώ.

Να τι λέει:

"Ναι, καλά, σιγά μη φτάσεις και μέχρι την Κατερίνη".

Η χλεύη κάποιου απέναντι σου και ο δικός σου εγωισμός μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι που αρχικά φαντάζει αδιανόητο.

Την ατάκα με την οποία ξεκίνησε το κείμενο μου την είπε κάποιος όταν έμαθε ότι επειδή είμαι 100 κιλά και αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να πετάξω τα περιττά απ αυτά από πάνω μου ήθελα να ξεκινήσω να πηγαίνω στη δουλειά με το ποδήλατο.

Ενάμιση χρόνο αργότερα και 30 κιλά λιγότερος είμαι πλέον έτοιμος να κάνω κάτι που πριν, ακόμα και στα δικά μου μυαλό, φάνταζε απίστευτο:

Να ξεκινήσω το Σάββατο 8 Ιουνίου από τη Θεσσαλονίκη για την Κατερίνη με το ποδήλατο.

Ο πρώτος και κυριότερος λόγος για τον οποίο το κάνω είναι για να επιβραβεύσω τον εαυτό μου για την προσπάθεια που έκανε ενάμιση χρόνο τώρα. Έκοψα το τσιγάρο και τρώω διαφορετικά. Αθλούμαι (όσο μπορώ), νιώθω υπέροχα και διάφορα άλλα τέτοια που χρησιμοποιούν κυρίως οι νεοφιλελεύθεροι ως λύση για την ποιότητα ζωής λες και αν είσαι άνεργος θα σε σώσει η άθληση.

Όχι, δε βλέπω ΣΚΑΪ αλλά όντως είμαι ένας άλλος άνθρωπος.

Ο άλλος λόγος, εξίσου σημαντικός, είναι ότι με αυτήν την κίνηση θα κάνω και εγώ, ο ένας, κάτι για να διαμαρτυρηθώ για μια κατάσταση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για τα διόδια.  Και εξηγούμαι:

Η σύζυγος μου είναι από την Πιερία. Ζούμε στη Θεσσαλονίκη. Το τυπικό Σαββατοκύριακο στην Κατερίνη έχει γίνει πλέον κάτι που πρέπει να προγραμματιστεί ανάλογα με τα οικονομικά μας. Η τιμή της βενζίνης και τα διόδια δεν επιτρέπουν την εύκολη μετακίνηση.

Επιπλέον η Πιερία είναι αποκλεισμένη. Από όποια πλευρά της και να θέλεις να βγεις πρέπει να πληρώσεις διόδια.

Απέναντι σε όλα αυτά αντιδρά η Ομάδα Εθελοντικής δράσης Πιερίας την οποία οι περισσότεροι θα γνωρίζετε από το «κίνημα της πατάτας». Αυτοί το ξεκίνησαν άλλωστε. Με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι το συνέχισαν. Έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες τους με τέτοιο τρόπο που έχουν κάνει την αλληλεγγύη πραγματικότητα. Όμως εδώ συζητάμε για τα διόδια.

Τον περασμένο Φλεβάρη αντέδρασαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) μαζί με κατοίκους της περιοχής στο άνοιγμα των διοδίων στο Αιγίνιο (συμφερόντων κ. Μπόμπολα) . Αποτέλεσμα ήταν η κινητοποίηση δυνάμεων ΜΑΤ, δακρυγόνα, ξύλο και συλλήψεις.

Την κίνηση αυτή θέλω να υποστηρίξω.

Ενημερώνω ότι:

1. Έχω προετοιμαστεί κατάλληλα. Έχω κάνει μεγάλες διαδρομές και δε θα επιχειρούσα να κάνω κάτι που δε μπορώ. Πήρα συμβουλές και πληροφορίες από ανθρώπους που κάνουν χρόνια ποδηλασία. Ξέρω που είναι τα όρια μου. Δεν είμαι αθλητής και δε με ενδιαφέρει εν προκειμένω να κάνω ρεκόρ. Λάου λάου θα πάω. Και φυσικά δε συστήνω σε κάποιον να κάνει κάτι παρόμοιο χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.

2. Με την κίνηση μου αυτή υποστηρίζω αλλά δεν εκπροσωπώ την Ομάδα Εθελοντικής δράσης Πιερίας. Θέλω να πω, δεν με έβαλαν αυτοί να το κάνω δε μου το πρότειναν αυτοί να το κάνω. Την απόφαση την πήρα μόνος μου. Το λέω για να μη μπλέξουν σε ανώμαλα ρήματα οι άνθρωποι.

3. Στα διόδια Αιγινίου σκοπεύω να παραδώσω ένα κείμενο διαμαρτυρίας.

4. Όσοι από εσάς θέλετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδρομή μου εκείνη την ημέρα στο hashtag #Skordo_ride. Θέλω την συμπαράσταση και τις ευχές σας.

Όσοι από εσάς δηλαδή θέλετε να δώσετε λίγο θάρρος. Όσοι θέλετε απλώς να τρολάρετε σας θερμοπαρακαλώ μην ασχοληθείτε. Ούτε επαναστάτης το παίζω, ούτε να διαφημίσω το πόσο γαμάτος είμαι ούτε να σας τρίψω στη μούρη τίποτα επιθυμώ. Θέλω να το κάνω, και να το κάνω με αυτόν τον τρόπο.

5. Η διαδρομή μου θα είναι:

Θεσσαλονίκη, Σίνδος (μέσω οδού Πόντου), Χαλάστρα, Κύμινα, Μάλγαρα, Κλειδί, Μεγάλη Γέφυρα, Αιγίνιο, Διόδια Αιγινίου και από εκεί μέσω της παλιάς Εθνικής οδού, Κατερίνη.

Τη διαδρομή θα κάνω με ένα PEUGOT 103 του 1987. Οι έμπειροι ποδηλάτες ξέρω ότι τώρα τραβάτε τα μαλλιά σας αλλά έχει και το ποδήλατο που θα χρησιμοποιήσω τη σημασία του για εμένα".