Την αλλαγή του οικονομικού κλίματος και της εικόνας της χώρας προς το εξωτερικό, αξιολογεί, ως σημαντικότερο όφελος της εξέλιξης με τον αγωγό ΤΑΡ, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Ηλίας Κουσκουβέλλης. 


Όπως είπε ο κ. Κουσκουβέλης, στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του Fm100, θα υπάρξουν, ακόμη, σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τετραετία 2014-2018, καθώς θα επενδυθεί 1,5 δισεκατομμύριο € και θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. 

Ο καθ. Κουσκουβέλης υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η τροφοδοσία της Ευρώπης θα γίνεται από το νότο , κάτι που, όπως είπε «αυξάνει την επιρροή της χώρας μας».

«Ο Trans Adriatic Pipeline, όπως είναι το πλήρες όνομά του, προσθέτει στο κύρος της χώρας, αφού, όταν κάποιοι διάβαιναν τον κόσμο και μιλούσαν για τους τεμπέληδες Έλληνες, κατάφερναν χτυπήματα. Τώρα, το κύρος της χώρας ξαναχτίζεται, πολύ σιγά», τόνισε ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ.

Πρόσθεσε πως «χρειάζεται σχεδιασμός και σκληρή δουλειά», να μην υπάρξουν «πανηγυρισμοί σε στιλ… ποδοσφαιρικό», καθώς και «να σταματήσουν μερικοί να λένε, συνεχώς, ότι κάποιες χώρες θα κλείνουν το αέριο», για «να βγούμε σιγά-σιγά προς τα έξω», καθώς τώρα γίνεται πραγματικότητα η οικονομική διπλωματία, για την οποία ο ίδιος και κάποιοι άλλοι διεθνολόγοι φώναζαν επί μία δεκαετία, χωρίς να εισακούγονται.