ÁÃÏÑÅÓ ÃÉÁ ÔÏ ÐÁÓ×Á ÓÔÇ ÂÁÑÂÁÊÅÉÏ  (ICON PRESS / ÊÙÓÔÁÓ ÌÐÁËÔÁÓ)

Μουδιασμένοι, ενόψει εορτών του Πάσχα, είναι οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπογραμμίστηκε σε σύσκεψη, για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, που έγινε, σήμερα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. >>>

Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εξονυχιστικοί. Μάλιστα, τόνισε ότι έλεγχοι θα γίνουν και σε στάνες όλων των νομών της κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελία των κρεοπωλών ότι, κτηνοτρόφοι, τώρα στις γιορτές, τις μετατρέπουν σε… σφαγεία και πουλούν φθηνότερα τα σφάγια.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Θωμάς Χαρίσης, «πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που σφάζουν και πουλούν στις στάνες, κάτω από συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία». Όπως είπε, η τιμή του οβελία αναμένεται να κυμανθεί στα 10 ευρώ το κιλό, όσον αφορά τα εντόπια κρέατα και στα 9 ευρώ το κιλό τα εισαγόμενα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαμασλής ζήτησε να μην υπάρξει, εφέτος, αύξηση στην τιμή του αρνιού και να πωλείται και το εγχώριο στα 9 ευρώ το κιλό, για να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Οι κρεοπώλες, πάντως, εξέφρασαν φόβους ότι εφέτος θα πουλούν οβελία με το κομμάτι, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν για να αγοράσουν ολόκληρα κατσίκια, ή αρνιά.

Ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, που πήρε μέρος στη σύσκεψη, υπογράμμισε πως 65.000 καταστηματάρχες στη Μακεδονία και τη Θράκη δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τη ΔΕΗ και τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Υπογράμμισε πως, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα καταστήματα οδηγούνται σε λουκέτα και πως, τα μόνα που λειτουργούν, πλέον, είναι τα πολυκαταστήματα.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Εμπορικών Συλλόγων, Καταναλωτικών Οργανώσεων και εκπροσώπων φορέων της αγοράς, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει θέμα και με τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, τα οποία στοιχίζουν ακριβότερα από τα εισαγόμενα. Οι συμμετέχοντες έφεραν ως παράδειγμα την πατάτα, η τιμή της οποίας στην εγχώρια αγορά, από το χωράφι στον έμπορο, φθάνει τα 0,60 ευρώ, ενώ η εισαγόμενη έρχεται, από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες, στα 0,47 ευρώ στους μεσάζοντες. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριες πατάτες και τα άλλα οπωροκηπευτικά, θα πωλούνται ακριβότερα από τα εισαγόμενα, κάτι που είναι εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών.