ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΗ

Σε μια απλή και λιτή τελετή λήξης, δόθηκαν χθες τα βραβεία για τα καλύτερα ντοκιμαντέρ, από εκείνα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. >>>

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΠΙΔΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης και υπενθύμισε πως το κοινό έχει αγκαλιάσει τον θεσμό, με πάρα πολλά ντοκιμαντέρ να γίνονται sold out.

Εξάλλου η ποιότητα των ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκαν υπογραμμίστηκε σχεδόν από όλους όσους ανέβηκαν στο πόντιουμ, είτε για να παραλάβουν βραβείο είτε για να παραδώσουν.

Η αντιπαράθεση της φετινής χρονιάς, μεταξύ της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και των κριτικών κινηματογράφου, ήρθε στο φως και στην τελετή λήξης, όταν, παραδίδοντας το ελληνικό βραβείο FIPRESCI, ο Νίκος Τσαγκαράκης, μέλος της κριτικής επιτροπής, αναφέρθηκε στη διαμάχη που προέκυψε ανάμεσα στον κριτικό κινηματογράφου, Νίκο Αλέτρα, και το Φεστιβάλ, ζητώντας από το Φεστιβάλ να «βρει την ταυτότητά του». Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο κ. Αλετράς διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν συμπεριλαμβανόταν στους δημοσιογράφους, τα έξοδα διαμονής των οποίων καλύπτει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, ισχυριζόμενος πως αυτό τον εμπόδισε από το να ασκήσει το επάγγελμα του. Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν όλοι οι δημοσιογράφοι και κριτικοί, ενώ σε καμία περίπτωση αυτό δεν συνιστά παρεμπόδιση της εργασίας του κ. Αλέτρα από πλευράς Φεστιβάλ.

Τα βραβεία

TELETH_LHKSHS_15OY_FESTIBAL_NTOKIMANTER_THESSALONIKHS_APONOMH_BRAB_manavis_koytsiampasakos_23-03-2013.jpg

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Ο Μανάβης», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου(φωτογραφία δεξιά), και η ξένη παραγωγή «Blood Brothers/Εξ αίματος αδερφός» του Στιβ Χουβερ ήταν τα ντοκιμαντέρ άνω των 45 λεπτών που κέρδισαν τα βραβεία κοινού. Την ίδια στιγμή, η ελληνική ταινία «Με την ψυχή στο στόμα» της Κυριακής Μάλαμα (φωτογραφία κάτω), και η ξένη παραγωγή «Η υψηλή τιμή του χρυσού/The high price of gold» του Ρος Ντόμονι ήταν τα ντοκιμαντέρ κάτω των 45 λεπτών που βραβεύτηκαν από το κοινό.

TELETH_LHKSHS_15OY_FESTIBAL_NTOKIMANTER_THESSALONIKHS_APONOMH_BRAB_mia_klironomia_malama_23-03-2013.jpg

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής FIPRESCI απονεμήθηκαν στην ελληνική παραγωγή «They glow in the dark» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, και στην ξένη παραγωγή «Μέρη μιας οικογένειας/Parts of a family». Φέτος, η κριτική επιτροπή FIPRESCI απαρτίστηκε από τους Peter Wintonick (πρόεδρος, Καναδάς), Kirsten Kieninger (Γερμανία), Alberto Castellano (Ιταλία) και Νίκο Τσαγκαράκη (Ελλάδα).

Το βραβείο της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» δόθηκε εξ ημισείας στις ταινίες «Little Land» (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά και «Νομάδες του χειμώνα/Winter Nomads» (Ελβετία) σε σκηνοθεσία Μανιέλ φον Στιρλέρ και Manuel von Stürler. Η επιτροπή απαρτίστηκε από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο, τo βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΡΤ3

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ / Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ απονέμεται στο project Playing With Fire (Ελλάδα) σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου

Στο project «Playing with fire» σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου (φωτογραφία δεξιά), Modiano S.A δόθηκε φέτος το βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air» της ΕΡΤ. Το βραβείο αφορά το καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

Η Διεθνής Αμνηστία βράβευσε την ταινία «Λέγε με Κούτσου/Call me Kuchu» σε σκηνοθεσία Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι – Ουόρολ. Η επιτροπή της οργάνωσης απαρτίζεται από τους αντιπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου και απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα».

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ / Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Little Land (Ελλάδα, Γαλλία) σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά

Η φετινή επιτροπή της WWF Ελλάς, που αποτελείται από τους Γιώργο Βελλίδη, Ιάσονα Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο, απένειμε το αντίστοιχο βραβείο στην ταινία Little Land, σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά (φωτογραφία αριστερά).

Τέλος, για πρώτη φορά φέτος στα Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε βραβείο που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave. Το βραβείο απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Aunty σε σκηνοθεσία και παραγωγή Salva Muñoz και Manu Gerosa, One World Documakers. Την κριτική επιτροπή για το εν λόγω βραβείο αποτέλεσαν οι Flora Gregory (Commissioning Editor, Al Jazeera, UK), Αριάνα Μεϊντανά (Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Συμπαραγωγών της ΕΡΤ, Ελλάδα) και Jan Röfekamp (General Manager, Film Transit, Canada).

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ