Ανεβαίνει το… “Βρακί” Έξω από τα Τείχη!

to_braki_2013_01.jpg

“Το Βρακί” (1910),  μια διασκεδαστική κωμωδία του Γερμανού δραματουργού Καρλ Στερνχάιμ (1878-1942), μεγάλου σατιρικού και οραματιστή του εξπρεσιονισμού, ανεβαίνει από την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στο Θέατρο Έξω από τα Τείχη. >>>

 

Ο Στερνχάιμ, με κοφτερή γλώσσα και αστραφτερό χιούμορ, χτυπάει την πλαστή ευπρέπεια και σεμνοτυφία των αστών, της εποχής του, που κάτω από το μανδύα της κοσμιότητας και του ιδεαλισμού, έκρυβαν ανομολόγητες ορέξεις και ιδιοτελή συμφέροντα. Οι αντιδράσεις, από τη λογοκρισία, το κοινό και τον αστικό τύπο, η απαγόρευση της πρεμιέρας, απέδειξαν πως είχε πετύχει το στόχο του.

Το έργο του Στέρνχαϊμ είναι μια κλασική σατιρική κωμωδία, με στοιχεία φάρσας, που αγγίζει την παρωδία. Δεν υπάρχει στο έργο χαρακτήρας μονοσήμαντος, θετικός ή αρνητικός, και αυτό γιατί υπάρχει πάντα μια δράση του που υπονομεύει είτε τον έναν είτε τον άλλον χαρακτηρισμό. Ασφαλώς σήμερα η φαεινή ιδέα του συγγραφέα, το κωμικό εύρημα του πεσμένου… βρακιού, δεν προκαλεί κανέναν και δεν μπορεί να έχει ισοδύναμη αξία με το πρώτο ανέβασμα. Αυτό όμως που έχει αξία, χρησιμότητα και επικαιρότητα, είναι η ύπαρξη της  σάτιρας του μικροαστού που, μέσα από τη χρήση της μάσκας της αθωότητας, προκειμένου να επιβιώσει αδιαφορεί για τα πάντα και ζει φαύλα.

Ο Στέρνχαϊμ μπόρεσε να δει μέσα σε αυτή τη μικροαστική φύση, το ζοφερό μέλλον της ανθρωπότητας: την έλευση της βαρβαρότητας, της θηριωδίας του ναζισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων που ακολούθησαν. Ένα μέλλον που ξορκίζει, τηρουμένων των αναλογιών, η παράστασή μας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Οικονόμου

to_braki_2013_02.jpg

Μετάφραση: Σπύρος Γαρούνας

Σκηνικά, κοστούμια: Χρύσα Μάντακα

Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης

Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Οικονόμου

Βοηθός σκηνογράφου: Στέργιος Πρώιος

Βοηθός φωτιστή: Αθηνά Μπανάβα

Ράψιμο-επιδιόρθωση κοστουμιών: Κική Ιωαννίδου

Χειριστής κονσόλας: Αναστασία Περδίκη

Φωτογραφίες: Φάνης Τοψαχαλίδης

Video: Γιώργος Νεράντζης

Παίζουν:
Γιάννης Περδίκης (Τέομπαλντ Μάσκε, δημόσιος υπάλληλος)
Νανά Μπολέτη (Λουίζε Μάσκε, σύζυγός του)
Λίζα Μιμιλίδου (Γέρτρουντ Ντόυτερ, γειτόνισσα)
Μπάμπης Τίγκας (Φρανκ Σκαρρόν)
Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης (Μπέντζαμιν Μάντελσταμ, ένας κουρέας)
Γιάννης Μουρούζης, Δημήτρης Σιδηρόπουλος (ένας ξένος)

Info: Από την Παρασκευή 1 Μαρτίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο «Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό  10€, Φοιτητικό – μαθητικό - ομαδικό  8€, Κάρτες ανεργίας & σπουδαστές θεατρικών σχολών 5€
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 2310-210308 και 6937 234 894

Σχόλια