Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των αγροτών που παραμένουν στους δρόμους και προειδοποιούν ακόμη και με αποκλεισμούς εθνικών οδών, δηλώνοντας δυσαρεστημένοι από το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. >>>

 

Σε όλα τα άλλα μέτωπα που εκφράζονται από την Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος, οι επικεφαλής της συγκεντρώνονται σήμερα, Παρασκευή στον Πλαταμώνα Πιερίας προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Στο μέτωπο της Θεσσαλίας, οι αγρότες αποφασίζουν που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον κόμβο της Νίκαιας θα συνεδριάσουν την Κυριακή προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας. Παραγωγοί είναι συγκεντρωμένοι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νάουσας. Στις Σέρρες, οι αγρότες παραμένουν στη
διασταύρωση του Λευκώνα και στα Κερδύλλια, ενώ τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα είναι παρατεταγμένα έξω από το Ροδολίβος. «Μπλόκα» έχουν στηθεί επίσης στο Κιλκίς, τα «Πράσινα φανάρια» και τη Χαλκηδόνα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Ο… εμφύλιος της Θεσσαλονίκης

Με βαριές εκφράσεις και λεκτικές επιθέσεις εναντίον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α.Τσαυτάρη και του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θ.Καράογλου αποχώρησαν γεμάτοι οργή οι Σερραίοι αγρότες από το ΥΜΑΘ, χθες το βράδυ, αφού ο κ.Τσαυτάρης δεν μπόρεσε τελικά να τους συναντήσει ούτε για 5 λεπτά.

Εξοργισμένοι οι Σερραίοι αγρότες αποχώρησαν από το ΥΜΑΘ, κατηγορώντας τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης ότι τους εμπαίζει κι ότι κάνει διαχωρισμό μεταξύ των αγροτών.

Μάταια ο κ. Τσαυτάρης προσπαθούσε να τους ηρεμήσει. Το γεγονός ότι δεν έκατσε καν στο τραπέζι μαζί τους, τους εξόργισε ακόμη περισσότερο με συνέπεια οι αγρότες να αποχωρήσουν φωνάζοντας και λέγοντας στον υπουργό ότι είναι ανεπιθύμητος στο μπλόκο τους στις Σέρρες.

'Αυτό που κάνετε είναι αγένεια" έλεγαν οι αγρότες στον υπουργό, ενώ όταν εκείνος αποχωρούσε φώναξαν "Ντροπή σας, να φύγετε από το υπουργείο".

Ρόλο "πυροσβέστη" προσπαθούσε να αναλάβει ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Καράογλου για να δεχθεί και αυτός τα πυρά των αγροτών.

Οι αγρότες ήταν έξαλλοι και προειδοποίησαν τον κ.Τσαυτάρη να μην επισκεφτεί την περιοχή τους καθώς "είναι ανεπιθύμητος"!

Το κλίμα έντασης πάντως υπήρχε από την αρχή, όταν άρχισε η ξεχωριστή συνάντηση του κ.Τσαυτάρη με τους αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών Στέργιος Λίτος, κατήγγειλε το γεγονός, λέγοντας ότι το υπουργείο διαχωρίζει τους αγρότες, ενώ επιτέθηκε και εναντίον των Θεσσαλονικιών αγροτών, υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να προωθήσουν δική τους "ατζέντα" και πως αύριο θα πάρουν απόφαση να λύσουν το μπλόκο στα "Πράσινα Φανάρια", υπονοώντας ότι προσπαθούν να κάνουν συμφωνία "κάτω από το τραπέζι".

Η απάντηση των Θεσσαλονικέων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, από το μπλόκο των "Πράσινων Φαναριών" Χρήστος Τσιλιάς, απαντώντας στα όσα τους καταλόγισαν οι αγρότες από τις Σέρρες, είπε ότι οι Θεσσαλονικείς είχαν από χθες κλεισμένο ραντεβού με τον κ.Τσαυτάρη και πως ο ίδιος αγνοεί το πώς και το γιατί οι Σερραίοι συνάδελφοι του βρέθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

"Δεν γνωρίζω γιατί αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο.. Ούτε συμφωνία κάναμε με τον υπουργό.... Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Εμείς μιλήσαμε με τον υπουργό, μας άκουσε, λύσεις δεν έδωσε και συνεχίζουμε τον αγώνα μας" δήλωσε ο κ.Τσιλιάς, λέγοντας πως η πρόταση του στη συνέλευση που θα γίνει την Παρασκευή στο μπλόκο των "Πράσινων Φαναριών", θα είναι για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Πρωινή συνέχεια στην κόντρα

Σήμερα το πρωί η κατάσταση ήταν ακόμη πιο έντονη. “Αυτές τις αλητείες να πάει να τις κάνει αλλού! Να μαζέψει τα βρακιά του και να πάει αλλού. Να έρθει ο Χαρακόπουλος κι ο Τσαυτάρης να σηκωθεί να φύγει από το υπουργείο”, έλεγε στην τηλεόραση του Σκάι ο εκπρόσωπος των Σερραίων αγροτών Στέργιος Λήτος.

“Κανείς μα κανείς αγρότης δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τις μπακαλίστικες τακτικές του υπουργού Γεωργίας. Πρέπει να καταλάβει η κοινή γνώμη ότι οι αγρότες δε ζητούν να αδειάσουν τα ταμεία. Οι αγρότες ζητούν να γεμίσουν τα ταμεία. Σκεφτείτε μια χώρα σαν την Ελλάδα να μην παράγει. Θα μας πάρει ο διάολος όλους”, συμπλήρωναν άλλοι αγρότες από το ίδιο μπλόκο, στην ίδια εκπομπή.