anthimos_05.jpg
Στο πλευρό των δημοτικών υπαλλήλων τάχθηκε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Ζήτησε, όμως, να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν οι δήμοι. >>>

 

Όπως είπε οι υπάλληλοι του δήμου “προχωρούν σε κάποιες υπερβολές μέσα στον πόνο τους”, αλλά επισήμανε ότι “έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς και δεσμευτικές οι προϋποθέσεις ότι στο τέλος θα τακτοποιηθούν όσοι ενταχθούν στο μέτρο της διαθεσιμότητας”. Κι υπογράμμισε πως, από τις κινητοποιήσεις “δε δουλεύουν οι δήμοι κι επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει η κοινωνία”.

“Από πλευράς αγωνίας, παραπόνων και κραυγών είμαι με το μέρος των υπαλλήλων, τόσο των δήμων, όσο και των 400 του ΙΚΑ, που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και τώρα βρίσκονται εκτός”, είπε. Κι ευχήθηκε “να βρεθεί λύση και οι άνθρωποι αυτοί να μη βρεθούν τόσο μακριά από τις οικονομικές τους ανάγκες”.

Αναρωτήθηκε πότε είναι νόμιμο το κράτος; Όταν φτιάχνει τους νόμους, όταν εφαρμόζει τους νόμους ή όταν τους παραβαίνει;

Παίρνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγέλιο, στο οποίο ο Χριστός μιλά για την εφαρμογή του Μωσαϊκού Νόμου το Σάββατο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν νόμοι που δεν είναι δίκαιοι κι έφερε το παράδειγμα όσων έβγαλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία, καθώς και των πολιτικών που πλούτισαν. Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο δεν είναι παράνομο, αλλά το χαρακτήρισε ανήθικο. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι “η αντίσταση του Χριστιανού, μέσα στα πλαίσια της αποφυγής της βίας είναι δίκαιη και θα πρέπει να εκτιμάται”.

Είπε, δε, για τα μέτρα ότι “ναι μεν είναι αναγκαία αλλά και πολύ σκληρά στην εφαρμογή τους”.

Το θέμα της ένταξης των Σκοπίων

Ο σεβασμιότατος υπογράμμισε πως αύριο και την Τρίτη 10 και 11 Δεκεμβρίου “στις χειμωνιάτικες Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας προς την Τουρκία και την Ισλανδία, όσο και στα δυτικά Βαλκάνια στα οποία εντάσσονται και τα Σκόπια”.

Στηλίτευσε τις ενέργειες του “ειδικού υπαλλήλου Στέφεν Σούλε”, όπως τον χαρακτήρισε που, όπως είπε “το ΄χει βάλει πείσμα” να ενταχθούν τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔτΜ. “Ελπίζω να γίνει ένας αγώνας διότι αυτοί οι Σκοπιανοί οι φανατικοί είναι μία πάρα πολύ επικίνδυνη υπόθεση. Στα σχολεία τους, στα παιδιά από 14 και 15 ετών, τα μαθαίνουν τη χρήση των όπλων. Και τα ρωτάνε, ‘γιατί το κάναμε αυτό’; ‘Για τους εχθρούς μας’. ‘Και ποιοι είναι αυτοί’; ‘Οι Έλληνες που μας πήραν τη Μακεδονία’, λένε. Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να λέει κάτι τέτοιο, ειδικά τώρα που βρέθηκαν τα οστά που λέγεται ότι είναι του Φιλίππου”, αναρωτήθηκε;

Πρόσθεσε πως “είναι και μερικοί εντός των τειχών που δημιουργούν ζητήματα” κι έφερε το παράδειγμα κωμόπολης της Φλώτινας όπου “οι μισοί κάτοικοι διαβάζουν εφημερίδες ελληνικές και οι μισοί Σκοπιανές. Εντωμεταξύ, οι Έλληνες που είναι στα Σκόπια, δεν μπορούν να πουν ότι είναι Έλληνες”, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας πως “Θα είναι μία ήττα εις βάρος της Δικαιοσύνης και μια ήττα εις βάρος της Ελλάδος”, αν δεν υπάρξει το αποτέλεσμα που θέλουμε στην Κομισιόν.